Държавата прави 100 бензиностанции до пролетта на 2021 година

19 Май 2020 | 07:25
0 коментара
Общество

Със създаването на петролна компания, държавата ще даде достъп до данъчните складове на всики търговци на пазара. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

Днес, на извънредно заседание, правителството разгледа Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство, съобщи Горанов.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, продължи финансовият министър

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

Ако тези държавните бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

От думите му се разбра, че първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

„Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на максимална конкуренция. На пазара има доста сериозни отклонения по отношение на предлагането от различните стопански обекти“, подчерта Горанов и заяви, че държавата може да действа като търговец. Конкретно по отношение на горивата тя влияе върху ценообразуването чрез ДДС и акцизите.

Горанов посочи, че понастоящем базите на държавния резерв не са данъчни складове. Те не могат да бъдат използвани за търговия. „Те трябва да придобият статут на данъчни складове, за да бъдат достъпни за всички икономически субекти. Колко данъчни складове допълнително ще бъдат изградени зависи от необходимостта на пазара“, уточни финансовият министър.

Държавата ще влезе там, където не работи пазара или има необходимост, заяви финансовият министър в отговор на въпрос на БГНЕС да очакваме ли, че държавата да влезе и в други сектори на икономиката, освен в петролния бранш, след пандемията от коронавирус.

Независимо, че КЗК твърди, че пазарът работи съвършено, мислим, че има нужда от намеса и преодоляване на конкуренцията, продължи Горанов.

Според него либералният модел трябва да е поставен под съмнение и като пример даде цените на предпазните маски в период на кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че изграждането на бензиностанции няма да става със средства от държавния бюджет, а със собствено финансиране.

Продажбата на горивата на дребно ще се финансира на търговски принцип.

До пролетта на 2021 г. може да имаме работещи обекти, посочи още Горанов.

Всичко в политиката на нашето правителство е насочено към крайните потребители, коментира веднага след извънредната пресконференция в Министерски съвет Теменужка Петкова.

Това ще бъде търговско дружество, което ще има капитал, обясни енергийният министър как компанията ще функционира. За пример тя даде Националната електрическа компания. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP