Държавата официално призна за зелен рекет

17 юли 2017 | 11:34
3 коментара
Държавата официално призна за зелен рекет

Най-накрая след, като за всички беше ясно, че в България има отвратителен екологичен рекет, държавата в лицето на управляващата партия ГЕРБ го призна. Измененията  в  Закона за опазване на околната среда предложени от Данаил Кирилов, бившата екоминистърка Ивелина Василева и Светослав Иванов, спират възможността за безкрайното съдебно обжалване на инвестиционни проекти от   зелените организации. 

Промените на закона са наложителни защото, еколозите са блокирали стотици проекти на държавата, общините и бизнеса. Загубите за националната икономика се изчисляван на над два милиарда лева. Само организациите от скандалната еко коалиция "За да остане природа в България" и швейцарската неправителствена  офшорка WWF, водят десетки дела и преписки срещу частни, общински и публични проекти. Забавянето на изграждане на завода за боклука в София, третият лъч на метрото, автомагистралите Струма, Хемус, втората кабина в Банско са нищожна част от вредите от тяхната дейност. Потърпевши са и  много  фирми от туризма, добивната индустрия, строителството, селското стопанство и транспорта. Разхищенията от страна на бюджета за задоволяване на безкрайните им безсмислени  "екологични" изисквания се измерват със стотици милиони лева. Само  тунелите за мечки, вълци и костенурки струват над 200 милиона на данъкоплатците. Да не говорим, колко стотици милиони са дадени за броене на делфини, лешояди, червеногуши гъски и местене на лалугери, без абсолютно никакъв ефект било то за природата или икономиката.

Пандемията с обжалване на проекти е толкова голяма, че се е превърнала в общонационален проблем. От  заразителният примера на "За да остане природа в България, се възползват и много други организации. Екорекетът се развива с такива темпове, че вече застрашава и националната ни сигурност. Именно за справяне с този проблем са се заели управляващите. Промените са, за да се ограничи възможностите за злоупотреба с права от зелените. Досега всяко НПО срещу нищожна такса от 10 лева, чрез жалба в съда може да блокира проект за милиони. Честа практика е те да не се явяват на делата и да шиканират процеса. И така минават години. Предложените промени от ГЕРБ въвеждат за втората инстанция, таксата за обжалване да бъде процент от материалният интерес, както е при гражданско-правните спорове. Тоест при завеждане на делото, съгласно Орхудската конвенция за достъп до правосъдие, таксата да остане 10 лева. Но за прекратяване на безсмисленото обжалване на втората инстанция да се въведе възпиращ механизъм – по-висока съдебна такса.

Но учудващо защо, вносителите в ущърб на общините и бизнеса, ограничават действието на закона само за проектите с "Национално значение", каквито са магистралите, релсовите пътища, сметища, пречиствателни станции и други.

Нима общинските и частни инвестиции не създават работни места и доходи ,та са изключени от закона. Кому е нужна, освен на "еколозите" ,тази дискриминация. Може би вносителите от страх от  протести на зелените, не разширяват действието на закона и върху другите стопански субекти. Този страх прави много лоша услуга и на ГЕРБ, като мандатоносител. Вече  цялото общество говори, че те са безпомощни пред еколозите. Щом 10тина излязат на протест и властта веднага им клякат. Така не се управлява държава и прави икономика. Приоритетът трябва да бъде инвестиции и високи доходи на хората ,а не да се пълнят джобовете на Тома Белев и компания. Източник: "Труд"
 


Флори публикува:
17 юли 2017 | 20:47
Може ли някой да ми посочи друга страна, в която всеки може да си обжалва за каквото си поиска някой, който не му харесва. След това като се види, че му е неоснователна жалбата, няма никакви реакции или санкции за него, а бизнесът губи пари. Няма грам ранопоставеност и този закон цели именно това. Да даде възможност и на бизнеса да се защитава от некоректните и псевдоеколози.
Ани публикува:
17 юли 2017 | 19:33
Евала! През последните 5 години зелените диктуваха правила на бизнеса без никакъв контрол та чак сега се сетиха, че имало рекет. Дано най-сетне се вземат марки.
Валери публикува:
17 юли 2017 | 15:15
Има шанс и за нашата държавица като се горови за тези проблеми, а като се официализира и разреши проблема сами спомагаме за цялостното развитие на страната

Добавете Вашия коментар!