Държавата не знае колко деца имат въшки

08 Декември 2019 | 11:08
0 коментара
Общество

Повече от 10 години държавата няма механизъм, по който да следи въшливостта на децата у нас. Това означава, че дори и да има епидемия от въшки, няма статистика, в която броят на опаразитените деца да бъде вписан, става ясно от отговор на въпроси, които БГНЕС изпрати до Министерството на здравеопазването. Повод да потърсим министерството бе факта, че през 2009 г. отпада Наредба №17за ограничаване на въшливостта на децата в България. Така повече от десет години здравните власти у нас нямат нито статистика за въшлясалите деца, нито разпоредби към личните лекари как да действат при епидемия от въшки. А липсата на статистика за опаразитени деца е предпоставка дори и да има епидемия от въшки, никой да не разбере за нея.

Преди седмица в интервю за БГНЕС Надя Миткова, която е биолог в лаборатория „Дезинсекция” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че „между 1994 г. и 2009 г. у нас е имало наредба за ограничаване на въшливостта. По силата ѝ, – докато тя съществуваше, – всеки ден в детските градини се правеше проверка, а в училищата – един път седмично“. В момента прегледът за въшки се прави на добра воля от медицинските сестри в детските ясли и градини, и училищата. Според министерството на здравеопазването „Отпадането на нормативния акт е свързано с отмяната на Закона за народното здраве, а Наредба № 17 от 13 юли 1994 г. за ограничаване на въшливостта е издадена по Закона за народното здраве“. „Дейността на здравните кабинети е определена и нормативно регламентирана в Закона за здравето и подзаконовите нормативни документи – Наредба № 3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини (която дава указания за дезинфекция на помещенията, храната, играчките и пр., но здравето на децата е отбелязано в един-единствен ред „ежедневно наблюдение на здравословното състояние на децата“ – бел. ред.), Наредба 26 от 38.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и Наредба № 3 от 2000 г. за здравните кабинети и училищата (която задължава здравния кабинет в училище да води документация за при опаразитяване на децата – бел.ред.).

На основание изброените нормативни документи здравните кабинети в детските градини и училищата осъществяват дейности по предотвратяване на възникването и за ограничаване разпространението на заразни и паразитни заболявания в детските градини и училищата. Детските ясли, детските градини и училищата са обекти с обществено предназначение, в които контролните органи, регионалните здравни инспекции, извършват държавен здравен контрол“, съобщават още от министерството на здравеопазването. „На основание на чл. 19, ал. 1 от Закона за здравето, държавният здравен контрол се извършва систематично – без предварително уведомяване, и насочено – при постъпили сигнали от граждани, държавни и общински органи и организации, както и наличие на други данни за възникнали инциденти. Условията и редът за упражняване на контрола са определени с Наредба № 36 от 21 юли 2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол, издадена по реда на чл. 19, ал. 4 на Закона за здравето. Честотата, видът и обхватът на текущите и тематични инспекции през 2019 г. в обектите с обществено предназначение са планирани в годишния план, утвърден от директора на съответната инспекция и изготвен съгласно указание на Министерство на здравеопазването.

В хода на държавния здравен контрол в детските заведения и училища се извършва и проверка за опаразитеност“. „При установяване на неблагополучия, на основание чл. 19, ал. 2 т. 6 се предписват задължителни хигиенни противоепидемични мерки и срокове за изпълнение“, съобщават още от министерството. Опаразитените ученици не бива да се пускат на училище докато паразитите не бъдат изчистени трайно, препоръчват от Столичната регионална здравна инспекция. Препоръките, обаче, са само пожелателни, и няма законов регламент, който да спре дете с въшки от училище. Иначе, децата трябва да се пускат в клас само след прецизен преглед от учителите и медицинските сестри в училищата. С препарат срещу въшки трябва да бъдат обработвани косите и скалпа не само на опаразитените малчугани, но и на братчетата и сестрите им, както и всички останали в семейството. Гребените, четките за коса, и всякакви аксесоари за прически трябва да се обработят термично, потопени поне 5 минути във вряща вода. Спалното бельо шапките, шаловете, блузите и пижамите на децата трябва да бъдат обработени в пералнята на продължителна програма на висока температура. През последните години в столицата броят на опаразитените лица постоянно нараства, предупреждават от здравната инспекция.

През миналата година, например, от общо 178 проверени училища в 112 от тях са установени въшлясали ученици. Честото и продължително чесане е сигурен признак за наличието на въшки или гниди. Сърбежът е в резултат на веществото, което те отделят, прикрепвайки се към косъма и скалпа. „Няма европейски изисквания, наредби, регламенти и постановления в областта на борбата с въшките“, в заключение съобщават от Министерството на здравеопазването в отговор на въпрос на БГНЕС. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP