Държавата даде 3 млн. лв. за манастира при Шипка

10 Март 2021 | 12:06
0 коментара
Общество

Правителството реши да отпусне 3 милиона лева на Българската православна църква. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка.

С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние.

„Това е грижата на всички тези, които един път в годината, на 3-ти март, се качват на Шипка, изговарят високопарните си слова, добре заучени и след това си заминават. Те се качват там, където целият народ като отиде, се чувства свободен, и говорят от името на народа. А манастирът виждате в какво положение е“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни, че миналата година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията и по нея вече се работи активно като е изградено 53-метрово скеле. „На храм-паметника Шипка, който е върху кръвта на загиналите хора за нашето Освобождение, камбанарията щеше да падне“, напомни министър-председателят.

Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество“, отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинет.

Добавете Вашия коментар

TOP