Дъждът преминава в сняг! Какво време ни очаква в следващите дни

07 Декември 2020 | 19:01
0 коментара
Общество

В следващите часове в планините ще падне обилен снеговалеж. В масивите на Югозапад, западните и централните части на Стара планина валежите ще са най-интензивни.

Сняг ще падне и в Предбалкана. На много места в Дунавската равнина валежите от дъжд ще преминат в сняг.

В часовете до полунощ ще вали повече, след това постепенно от югозапад ще започнат да намаляват и спират.

Във вторник в ранния следобед валежите и от дъжд, и от сняг ще спрат.

В 12 области утре е в сила жълт код за снеговалеж.

Снежната покривка, според Европейския прогностичен модел е около 5 сантиметра в повечето ниски райони. До 10-15 см в Северозапада и над 20 на по-голяма надморска височина.

Заради вятъра са възможни навявания по планинските проходи в Западна и Централна Стара планина (най-вече Беклемето и Петрохан), и в Югозападна България (проходите Предела, Превала, Пампорово и Рожен).

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В сряда и четвъртък от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишат, особено в Източна България, където вятърът от южната четвърт ще е умерен, временно силен.

Облачността ще е по-често значителна.

Ще има и валежи, предимно от дъжд, а в четвъртък има повишена вероятност да са значителни по количество.Източник: НИМХ БГНЕС БТА nova.bg

Добавете Вашия коментар

TOP