Двойни данъци за всяко неосновно жилище в Банско и Добринище от догодина, най-голямо увеличението на налога за старите коли

16 Декември 2018 | 09:27
1 коментара
Бизнес

Данъците на по-старите автомобили се вдигат и в община Банско. Най-голямо ще бъде увеличението за старите автомобили до 74 kW, снабдени с катализаторни устройства, несъответстващи на екологичните категории Euro 3, 4, 5 и 6, които досега ползваха до 40% намаление на данъка.

Намаление ще ползват МПС, произведени по-скоро и отговарящи на висок Euro стандарт за ограничаване на вредните емисии /Euro 5 и 6/. Разликата идва от т.нар. екологичен компонент, който за пръв път се включва във формулата за определяне на данъка върху леките и товарни автомобили с техническа допустима максимална маса не повече от 3.5 тона, регламентирана в ЗМДТ.

От администрацията в курорта вече са подготвили измененията и допълненията на своята наредба за определяне размера на местните данъци за 2019 г., които са на етап обществено обсъждане, а проектът на наредбата е публикуван на страницата на общината. Те са съобразени с промените в закона, които наложиха всички общини да коригират размера на данъците си.

От местната администрация споделиха, че екологичният компонент се определя в зависимост от екологичната норма на автомобила и в новата наредба е предложен с малко увеличение на минималните ставки, предвидени в ЗМДТ. От там допълниха, че целта на промените е противодействие на замърсяването на въздуха.

Промени се предвиждат и в определянето на данъка върху недвижимите имоти. Въведени са две различни ставки. В промените на ЗМДТ е регламентирано, че за жилищни имоти, разположени на територията на населено място или селищно образувание, включени в списъка на курортите на РБългария, и определяне на техните граници, приет с Решение на МС № 153/24.02.2012 г., които за съответната година не са основно жилище на данъчно задълженото лице, не са отдадени под наем и не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма, размерът на данъка за балнеолечебни, климатични планински курорти от местно значение е от 4.5 до 6 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. За община Банско съгласно горецитираното решение гр. Добринище е балнеолечебен курорт от местно значение, а гр. Банско е климатичен планински курорт. Размерът на данъка върху недвижимите имоти за тези имоти е предложен в размер на 4,5 на хиляда, която е минималната възможна ставка според закона.

В случаите, когато за съответната година имотът е основно жилище на данъчно задълженото лице, се прилага сега действащият размер на данъка – 2 на хиляда. В проекта за изменение и допълнение на наредбата е предвидено още за имот, който е основно жилище, данъкът да се дължи с 50 на сто намаление, а за лицата с намалена работоспособност от 50 до 100% данъкът да се дължи със 75 на сто намаление. За да се избегнат злоупотреби, се предвижда в случай на установено деклариране на повече от едно основно жилище облекчения да не се прилагат и данъкът да се дължи в пълен размер за всяко от жилищата и за периода, в който едновременно са декларирани като основни такива.

Промяна има и в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Банско, в която е предвидено за данъчно задължените лица, отопляващи се с енергоносители, които не замърсяват въздуха с фини прахови частици, да ползват отстъпка от такса битови отпадъци в размер на 5%. За целта те трябва да подадат декларация по образец до 31.01.2019 г.

Промените в наредбата ще бъдат гласувани от местния парламент на последната за тази година редовна месечна сесия. Те влизат в сила от 01.01.2019 година.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Гошо публикува:
16 Декември 2018 | 11:38
Вдигате вдигате, помияри

Добавете Вашия коментар

TOP