Двоен „цар“ за двадесетгодишния юбилей на Трифон Зарезан в Коларово

01 Февруари 2017 | 18:18
0 коментара
Общество

Въпреки делничния ден и традиционната за община Петрич „пазарна сряда“, поляната пред казанджийница „Сиромашка радост“ на Андон Велчев отесня на жителите и гостите на Коларово, които празнуваха Трифон Зарезан. Това съобщиха от село Коларово, община Петрич.

„При този сняг и студ фактът, че сме тук показва, че у нас има топлина, която е не толкова от виното и ракията, а от силата на традицията“ – подчерта в поздравлението си кметът на Коларово Атанас Гошев. Председателят на общинския съвет в Петрич Георги Динев беше още по-лаконичен „Всеки делник е празник, когато има хора, които милеят за прадядовските традиции.“, а общинският заместник кмет по култура Илияна Попова допълни, че се радва да сподели един празник с двадесет годишно минало, пожелавайки му столетно бъдеще.

След отслужения водосвет за здраве и берекет енорийският свещеник отец Павел Милушев благослови „Бог и Свети Трифон да спомагат за богата реколта, та виното и ракията да преливат през годината“. Атрактивният ритуал на зарязването и тази година пресъздадоха „лозаря Трифон“ и „Свети Трифон“. В достолепната роля на лозаря се превъплъти секретарят на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков, а фолклористът Димитър Тренчев засия с „ореола“ на небесния закрилник Свети Трифон.

Стопанинът на селото Атанас Гошев и председателят на общинския съвет Георги Динев на свой ред зарязаха и благословиха коларовските лозари.

Над 60 участници от с. Коларово, другите села на Подгорието, град Петрич и дори чак от далечния град Елин Пелин предоставиха свои мостри за безспорния хит на празника – конкурса за най-добри вино и ракия. Виненото журито, председателствано от Милчо Великов избра за „цар на виното“ Борис Анзов от село Коларово. Но еуфорията беше пълна, когато председателят на журито за най-добра ракия Георги Мицков обяви името на „царя“, който отново се оказа Борис Анзов. Това се случва за първи път във вече 20 годишната история на празника. Асистиран от „лозаря“, „светията“ и миналогодишната „царица“ на ракията Николина Великова, кметът Атанас Гошев короняса победителя с неизменните корони от лозови пръчки и бръшлян и останалите атрибути на царската власт – жезъл, скиптър от кратуна, медальон и грамота, изработени от Димитър Тренчев.

Подгласници на „царя“ останаха Георги Илиев, Стоил Ръжданов, Николина Великова и 80 годишната ветеранка самодейка баба Мария Митова.  Всичките те от село Коларово. „Царят“ и „придворните“ му бяха наградени и с по един комплект овощарски инструменти. Национално известната зурнаджийска група „Подгорски ритми“ на Мичо от село Яворница изтъка пъстрата музикална канава на Трифон Зарезан, а „царят“, „придворните“ му и останалите празнуващи пиха, пяха и виха кръшни и тежки хора до късна доба.

Добавете Вашия коментар

TOP