Две учебни заведения в Банско с юбилейни годишнини за Деня на народните будители

01 Ноември 2017 | 09:27
0 коментара
Общество

Две учебни заведения в град Банско отбелязаха своите юбилейни годишнини в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.

Професионалната гимназия по електроника и енергетика отброи 50 години от създаването си като Техникум по електропромишленост през 1967 година. А СУ „Неофит Рилски” – гр. Банско пък отбеляза внушителните 170 години от основаването си през далечната 1847 г. Наследник на първото килийно училище в планинското градче, в което е преподавал  лично неговия патрон – големият просветител и книжовник Неофит Рилски, преминало през превратностите на годините, училището днес обучава 374 деца.

Гордите последователи на Паисий и Неофит, на Тома Вишанов и Димитър Молеров, отпразнуваха своите юбилеи с пищни тържества, в които своето почетно място имаха всички учители, директори и възпитаници, преминали през класните стаи на школата.

Кметът Георги Икономов бе гост и на двете чествания, като по случай юбилея им те се сдобиха с нови техника, подарък от община Банско.

 

„Всеки град има своите паметни дати, ознаменуващи важни за местната общност събития. Днес, в навечерието на Деня на българските будители – просветители, книжовници, революционери, две учебни заведения в Банско празнуваха своите светли годишнини.
Професионалната гимназия по електроника и енергетика отброи своята 50 годишнина от основаването си, а Средно училище „Неофит Рилски” отбеляза 170 години от създаването си през далечната 1847 година. Какъв по-подходящ момент за честване от Деня на будителите?! Нали днешните учители са нашите съвременни будители?! Пожелавам им целенасочеността и вдъхновението на Паисий и Неофит Рилски, на Левски и Ботев, на Вазов и Славейков, в защита на българския национален дух и духовност. Защото ценностите и най-вече познанията, които дава образованието, са непреходни. Те дават силата и увереността в утрешния ден.
Отправям своята почит към всички учители и директори, дали и продължаващи да дават своя принос за развитието на двете учебни заведения в нашия град. На учениците използвам възможността да напомня, че бъдещето принадлежи на знаещите и можещите.
На добър час към следващите юбилейни чествания!” бе поздрава на градоначалника. 

Добавете Вашия коментар

TOP