Две спасителни акции са били проведени през вчерашния ден в планините Пирин и Рила

27 Август 2018 | 10:12
0 коментара
Общество

Две спасителни акции са били проведени през вчерашния ден в планините Пирин и Рила, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК.

От ПСС уточниха, че и двата инцидента са леки. При единия е оказана помощ на турист с наранено коляно в Рила планина в района на 7-те рилски езера, а при другият в района на връх Каменица в Пирин е оказана помощ на турист с наранен глезен. Участието от страна на ПСС е било за транспорт на пострадалите.

Най-активният за почивки м. август до 22.08.2018 г. беше наситен с инциденти по планините, което наложи чести намеси и на планинските спасители. Бяха проведени 19 акции в районите на х. Мальовица (2), вр. Исмаилица (1) и Седемте рилски езера (5!!!) в Рила;  з. Тевно езеро (1), х. Безбог (1), ез. Папазгьол (1) и вр. Стражите (1) в Пирин;  х. Рай (2) и околностите гр. Сопот (1) в Стара планина; м. Белинташ (1) в Родопите, както и на Витоша в района на х. Алеко и Черни връх (2). В две от тези акции се наложи евакуация с хеликоптер на Хели Еър и ЗК Лев инс, благодарение на което двама пострадали бяха транспортирани по най-бърз и щадящ начин до болнично заведение за оказване на спешна медицинска помощ. Изказваме огромната си благодарност към всички доброволни и щатни планински спасители, които участваха в тези спасителни операции и проявиха висок професионализъм и всеотдайност.

Добавете Вашия коментар

TOP