Две седмици преди Великден: Резервациите в хотелите в Банско са слаби

18 Април 2021 | 12:06
4 коментара
Бизнес

Две седмици преди Великден резервациите в хотелите в Банско са слаби. Висококатегорийните хотели се опитват да привлекат туристи, като са смъкнали цените, но преференциите, които предлагат, са под условие и важат само при реализирани минимум три нощувки. Пакетите излизат по 80-100 лв. на ден на човек, което за четиричленно семейство е от 960 лв. до 1200 лв. за три дни, а това за джоба на българина не е никак малко.

Хотелиерите все пак са с надежда, че ще успеят да напълнят по-голямата част от местата си за предстоящия празник, но са притеснени ситуацията в страната да не вземе някакъв обрат.

„Резервациите са слаби все още, защото нямаме ясен хоризонт и не се знае какво ще се случи до Великден. Сега минаха изборите и дори чисто политически могат да се обърнат нещата, просто не се знае какво може да се случи. В този момент ние се радваме дори и на малкото, и по-важното е, че имаме възможност да работим. Великден като цяло не е от най-силните за Банско и не води много туристи. Празникът си е повече семеен, а сега и в условия на пандемия се очаква много хора да си останат вкъщи. Въпреки това ние очакваме да имаме гости и се надяваме да бъдем предпочетени. Надяваме се, че българският турист отново ще си остане в България”, каза председателят на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. Той сподели, че голяма част от хотелите в курорта вече са затворили и към момента работят само част от целогодишните и местните хотелиери, на които никак не е лесно и се опитват да оцеляват.

 

Според Малин Бистрин прекаленото сваляне на цените води до финансов колапс и до невъзможност да се покриват ежемесечните сметки. На фона на непрекъснато растящите цени на хранителните продукти, електричеството и т.н., браншът и особено по-малките не могат да си позволят големи отстъпки.

Както „Струма” писа, тепърва ще стане ясна цялостната равносметка за зимния сезон. Според хотелиерите обаче по-силният февруари, който доведе в Банско хиляди румънски туристи и много чешки, няма да компенсира загубите.

„Равносметката всеки си я прави по неговия начин. Има колеги, които са много доволни, има и колеги, които са много зле, а някои въобще не отвориха зимата. Не можем да говорим за стопяване на загуби в никакъв случай, но можем да сме благодарни, че имахме възможност да работим, защото ние бяхме един от малкото курорти в Европа, които работеха. Най-вече трябва да сме благодарни на българските туристи и най-важното е да се опитаме да ги задържим и след пандемията, но въпросът е доколко и дали ще успеем да го направим. Каква е реалността в момента – отворихме заведенията, но за кого ли?”, приключи с въпрос коментара си Бистрин.

В момента бизнесът в Банско разчита изцяло на уикендите, но признава, че все още има страх от пандемията и броят на туристите дори и през почивните дни не е голям.в.Струма

Добавени коментари

Николай Колчев публикува:
21 Април 2021 | 16:14
Никой не е упълномощил Малин Бистрин да говори за туризма в Банско!!!! НИто негoвата кръчма и хотел са показатели за успешен сезон!!!!
Бистрин публикува:
18 Април 2021 | 15:27
Ние искаме сега да избием трудният сезон с малкото български туристи като дигаме цените! Идвайте в Банско! В "Молерите" при Малин!
Малин публикува:
18 Април 2021 | 12:17
Такива дупета като Малин да го духат-Сополив
Golyu публикува:
18 Април 2021 | 12:09
Ами нормално е, вие имате буквално всеки ден празници и искате все в хотелите, и ресторантите да се празнува.

Добавете Вашия коментар

TOP