Две изложби в РИМ Благоевград посрещат жители и гости на града на 5 - ти октомври

04 Октомври 2017 | 12:24
0 коментара
Култура

Утре, 5 октомври в залите на Регионален исторически музей – Благоевград официално ще бъдат открити две изложби.

В 12:30 часа ще бъде представена изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“, посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за освобождение и национално обединение на България.

Част от тях са популярни лица , сред които – Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов и други. Но има и много незаслужено забравени като Константин Жостов, Кръстю Затарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков и др.

Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX и началото на XX в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи“, каза Алексиев.

Изложбата ‘НЕ/ПОЗНАТИ’, представяща живописни платна, графики и ценни предмети от Златния фонд на Обединена българка банка, ще бъде открита официално в 19:00 часа.

В изложбата са представени художниците от Златния фонд, чиито имена за специалисти и за по-широка публика са добре познати. Непознати са конкретните творби.

Това е смисълът на публичното им показване – нов аспект към активната корпоративна социална отговорност на Обединена българска банка в подкрепа на българската култура и изкуство

Добавете Вашия коментар

TOP