Две двойки щъркели получиха нов дом в село Баня

19 Април 2021 | 17:14
0 коментара
Любопитно

ве двойки щъркели получиха нов дом в разложкото село Баня. Двойките си бяха избрали за гнездене електрически стълбове, които са без платформа и опитите им да направят гнездо се оказаха неуспешни. Клонките за новия им дом не успяха да се задържат и падаха по земята.

 

След сигнал на кмета на селото Магда Първанова от ЧЕЗ реагираха незабавно и във вчерашния ден служители от клона на дружеството в Разлог монтираха две платформи – на улица „Пета“ и на улица „Ангел Даракчиев“.

 

Само минути след приключване на работата по монтиране на металните стойки щъркелите се върнаха и веднага започнаха да трупат клонки и сламки за новия си дом.

Хората от екипа споделиха, че във вчерашния ден две платформи са поставени и върху електрически стълбове в Разлог, а миналата седмица други две, отново в село Баня. Жителите на курортното селце вече се радват на над 55 двойки щъркели, като само за последните няколко години броят им се е увеличил с около 25 двойки. Миналата година там отново бяха монтирани допълнително 4 метални платформи за бедстващи двойки, които бяха навлезли в активен размножителен период.

Броят на грациозните птици продължава да се увеличава, а според местните многото водни басейни, които са пълни с жаби, им осигуряват сигурно препитание и са причината те да се връщат отново./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP