Двама вицепремиери и трима министри на парламентарен контрол

22 Май 2020 | 07:52
0 коментара
Политика

Петима членове на кабинета ще участват в петъчния парламентарен контрол.

Първа на трибуната се качва вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която трябва да обясни пред депутатите за ефективността на мярката 60/40 като инструмент за запазване на заетостта на работниците и служителите по време на извънредното положение.

Веднага след нея ще отговаря заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Въпросите към нея са свързани с общата декларация по повод 75 години от края на Втората световна война, подписана от външните министри на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще трябва да обясни пред депутатите за съвместната дейност между Консорциум “Метеорологични системи и екипировки” и Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-много са отправените въпроси към здравния министър Кирил Ананиев. Той ще трябва да даде данни за това каква е смъртността за първото четиримесечие на годините 2017, 2018, 2019 и 2020, както и за финансово стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемия от COVID 19. Ананиев трябва да отговоря и за заснемането на телевизионно предаване в нарушение на противоепидемичните мерки, както и за лечението на пациенти с коронавирус в Ямбол и мерките срещу разпространението на болестта в града.

Последен в парламентарния контрол участие ще вземе екоминистърът Емил Димитров. Той ще трябва да обясни за административния капацитет на ръководеното от него ведомство, за водоподаването към община Перник, както и за възможността за преминаване на Националния институт по метеорология към Министерството на околната среда и водите. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP