Двама ще отговарят пред съда в Разлог, заради документни престъпления

23 Май 2018 | 11:35
0 коментара
Криминално

Районна прокуратура – Разлог е внесла в съда обвинителен акт срещу двама души за документни престъпления.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Единият обвиняемия  изпълнявал длъжността „кмет“ на село. В това качество, в кръга на службата му, той имал право да удостоверява подписите на лица върху частни документи, които не подлежат на вписване.

На 09 февруари 2015 г. в канцеларията на се явили обвиняемият и неустановено по делото лице. Били му представени пълномощно и пет декларации по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В частта „упълномощители“ неустановеното лице изписало с ръкописен текст имената на бащата и четирите сестри на И.К. и положило в присъствието на кмета подписи срещу всяко от тях.

По този начин на документа бил придаден вид, че посочените в него лица упълномощават единият да ги представлява пред нотариус и да прехвърли правото на собственост върху поземлен имот и сграда в село Краище. По същия начин били подписани и декларациите за липсата на задължения по ДОПК.

Кметът извършил надлежна заверка на документите. По този начин той удостоверил неверни обстоятелства, а другият обвиняем, няколко дни по-късно ги използвал като доказателство за посочените обстоятелства пред нотариус в нотариално производство за прехвърляне на правото на собственост върху имота.

Единият е обвинен за съзнателно ползване на неистински частни документи в нотариална кантора в град Разлог, а другият – за съставяне на официални документи в качеството му на длъжностно лице, в които удостоверил неверни обстоятелства.

Предстои разглеждане на делото в съда.

Добавете Вашия коментар

TOP