Два хеликоптера гасят пожара край Кресна (обзор)

24 Август 2017 | 19:34
0 коментара
Общество

Разраства се пожарът край симитлийското село Мечкул над Кресненското дефиле. Вече има изгорели къщи в село Ощава. 15 човека са евакуирани от ощавските бани, за щастие няма пострадали хора.

Пожарът изключително бързо се разраства, тъй като в района духа много силен вятър. Огнената стихия вече е обхванала около 3000 дка гори – широколистни и иглолистни, както и сухи треви. 

Пожарът се разраства на юг и има опасност за хората в село Ощава, поради което са евакуирани къщите, които са на около 100 метра от огъня.

Силният вятър разпространява пожара и към село Влахи, община Кресна. Също така на мястото, където започна пожарът край село Мечкул, отново се е разгорял огънят и вече върви по склоновете към връх Пирин. По-рано някои от пожарникарите временно също се изтеглиха от мястото на пожара, тъй като имаше опасност и за тях.

Огънят бушува в близост до транзитния газопровод за Гърция, за който увериха, че няма опасност.

Военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски се включиха в потушаването на големия горски пожар. Специализираната група е с ръководител старши лейтенант Веселин Станков и е от състава на военно формирование 26 400 – Благоевград.

Два вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово също оказват помощ за овладяването на огнената стихия.

Стълбът дим се издига на 3 км височина и се вижда дори от Благоевград, Сандански, Петрич, Банско и Разлог.
 

Добавете Вашия коментар

TOP