ДСБ отхвърлиха призива на Жозеф Дол да се обединят с ГЕРБ: Те компрометират ЕНП!

14 март 2019 | 16:13
0 коментара
ДСБ отхвърлиха призива на Жозеф Дол да се обединят с ГЕРБ: Те компрометират ЕНП!

Партия „Демократи за силна България” отхвърли призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол всички десни партии у нас (включително и ГЕРБ) да се обединят в общ фронт за евроизборите. 

В писмо до него „тъмносините” подчертават, че няма как да застанат рамо до рамо с управляващите и ги обвиниха, че самите те работят срещу декларираните ценности на Европейската народна партия. 

„С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори”, пишат от ДСБ. 

Като пример те посочват казуса с процедурата по изключване на партията „Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП заради антиевропейската ѝ реторика. ДСБ отбелязват, че петимата евродепутати от ГЕРБ са гласували срещу резолюцията по темата в ЕП. 

Партията на ген. Атанас Атанасов поставя под съмнение и евроатлантическата ориентация на управляващите: 

„Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз”. 

ДСБ настоява за общ проевропейски фронт, но около „Демократична България”.

снимка: БТВ/Епицентър


Добавете Вашия коментар!