Дрескодът и политиците!

27 Март 2017 | 07:08
0 коментара
Политика

Политиците днес все повече обръщат сериозно внимание на външния си вид, но продължават да правят и големи гафове, които не остават незабелязани нито от експертите, нито от публиката.

Дрескодът в политическата комуникация не трябва да се абсолютизира, но и в никакъв случай не бива да се подценява. Дрескодът е социална норма. Подобно на актьора, политикът е длъжен да спазва правилата на добрия външен вид и поведение. В политиката печели този, който умее да борави със средствата, които изграждат неговия образ като обичана и подкрепяна от обществото личност.

"Дрескодът на депутатите е едно голямо изпитание за умението, за адекватно публично поведение, за стил, за визуална култура.

Дрескодът - специално външността, допълненията, трябва да бъдат адекватни на ситуацията. Няма логика един политик или кандидат за политик да участва в своите срещи с избиратели прекалено луксозно, прекалено скъпо, прекалено маниерно и претенциозно облечен. Най-важното е това облекло да вдъхва доверие. Трябва да бъде една идея по-строго”, заяви проф. Любомир Стойков - медиен и моден експерт, цитиран от Канал 3.  

Една от най-големите грешки на българските политици е, че не се обръщат към стилисти и често допускат гафове, демонстрирайки липса на усет и лош вкус в облеклото. "Смятам, че е много важно да се има предвид при жените кандидатки цветовете, обемите, кройките. Трябва да се съобразяват със своята индивидуалност – фигура, ръст, цвят на очи, на коса, защото често пъти кичът, недоразуменията, драстичните примери на пошлост, на безвкусица или най – малкото на нелепо облекло произтичат тъкмо от нарушаване на тази пропорция и на тази мяра", каза още проф. Любомир Стойков.  Редно е към стила на един политик да се подхожда като към изграждане на стратегия. Той не бива да се превръща в модна икона, тъй като суетата не вдъхва доверие у избирателите, от друга страна пък небрежността би била знак за немарливост към себе си и държавната отговорност. Правилно ли е обаче политиците да се доближават до стила на своя електорат?

"Не трябва да се изпада в крайна степен на имитация, на преструвки - естетически и модни. Вярно е това правило, което важи за корпоративното облекло - бизнес стилът може да се пренесе при определени условия в политическата сфера. Тоест, много по-адекватно, публиката възприема онези послания, онези ценности, които са им близки, които тя споделя, в това число и ценностите на външния вид", допълни проф. Любомир Стойков. Като цяло публиката има определени очаквания към дрескода на политиците. Добрият стил по правило показва и отговорно отношение към социалната роля на публичната личност.

И все пак не бива да забравяме, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат, затова изключителна предпоставка за качествената изява и изпълнение на главната мисия на политика е да служи на народните и държавни интереси.БЛИЦ

 

Добавете Вашия коментар

TOP