Дядо Коледа раздаде подаръците и се прибра вкъщи

26 Декември 2019 | 10:28
0 коментара
Любопитно

Дядо Коледа се прибра вкъщи на Северния полюс. Обиколката на белобрадия старец завършва с над 7.5 милиарда подаръци, раздадени на деца и възрастни, съобщиха от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване NORAD, цитирани от РИА Новости и БГНЕС.

“Дядо Коледа се завърна у дома на Северния полюс! .. Ще се видим догодина!” – пише в профила на Дядо Коледа в Twitter.

Както бе отбелязано на сайта на командването, тази година Дядо Коледа достави 7 574 576 003 подаръци на жителите на нашата планета.

Дядо Коледа излетя от резиденцията си на Северния полюс на 24 декември на шейна, теглена от девет елена. Размерът на шейната се измерва в сладкиши, и тя е 75 захарни пръчици или 150 бонбони дължина, ширина – 40 пръчки или 80 бонбони. Височината на шейната също се измерва в сладкиши и се равнява на 55 захарни пръчици или 110 сладки, теглото на шейната по време на излитане е колкото на 75 хиляди бонбона. Превозното средство се изправи пред трудна задача – да пренася значителен товар над целия свят, тъй като Дядо Коледа тежи около 117 килограма, а теглото на подаръците е стотици десетки тона.

Проектът NORAD Santa Follows стартира през 1955 г., когато основен универсален магазин в Колорадо публикува реклама, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа. Въпреки това в телефонния номер, посочен в съобщението, се появи грешка и вместо Дядо Коледа, операторът свързваше повикванията с горещата линия на континенталната команда на противовъздушната отбрана (предшественик на NORAD).

[7552488]

Оттогава всяка година на Бъдни вечер военновъздушната база в Колорадо става Коледен център за проследяване на пътуванията на Дядо Коледа. За бързо проследяване на маршрута NORAD използва четири системи за управление – спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, и специални „камери на Дядо Коледа“, видеоклипове от които са достъпни в YouTube.

Според традицията девет елена носят шейни във въздуха, а сеното, морковите и овесените ядки служат като „гориво“ за елените. Отпътуването беше предшествано от внимателна подготовка: Дядо Коледа нахрани елените, даде последните заповеди на елфите и лично проследи опаковането на подаръците.

Добавете Вашия коментар

TOP