Дядо Коледа от Докатичево

10 Декември 2018 | 10:16
0 коментара
Култура

Малки янбибиянчета чуха една различна история за дядо Коледа. Добрият старец е не от Лапландия, а от… Докатичево. Симитлийското село. Различната история на децата разказа кака Блажка. Тя е Благовеста Пугьова. Тя, кака Блажка, се ангажира с куп доброволни и благотворителни инициативи. Сега, в навечерието на Коледа, тя донесе на децата кашон с книжки и играчки.А децата от детската градина от своя страна и подариха Български народни приказки, които да чете на децата лишени от семейна грижа, за които тя и нейните приятели и съмишленици се грижат. 

Благовеста Пугьова  от Симитли е създател на фондация „Подарете книга“. Това е инициатива, в която доброволци събират книги и всеки месец ги носят в домове за деца, лишени от родителска грижа. Това се случва през цялата година. Друга инициатива на Благовеста е „Училище за работа“, което включва едноседмично обучение за децата от домовете с цел професионално ориентиране, сертифициран професионален курс, както и подкрепа от страна на доброволци при търсенето на работа. Това помага на вече порасналите деца по-лесно да се интегрират в обществото, като станат самостоятелни и независими.

Блага се застъпва за правата на децата в България.  В момента тя има друга инициатива, която се нарича „Подари време“, като заедно със своите съмишленици подарява време на деца лишени от родителски грижи.

Милата среща остави топли спомени във всички, а децата повярваха в доброто. А ето и историята за дядо Коледа от Докатичево:

„Имало едно време един дядо, той живял сам самичък в Докатичево. Било зимен ден, времето навън е било студено, а дядото носел стара червена шапка на главата си. Дошло време за пенсията му и дошъл в Симитли, за  да си я вземе и да напазарува провизии за храна. На улицата срещнал едно дете, което било много тъжно, защото си нямало дядо. Добрият белобрад старец поискал да направи нещо за това дете и да го зарадва.Той с всичките си пари, той купул подарък на детето. То било много развълнувало и щастливо. Така дядото вече се чувствал полезен и не толкова самотен, а след като детето разказало на всички историята и другите деца го заобичали и той станал Дядо Коледа от Докатичево.“

Добавете Вашия коментар

TOP