Дядо Коледа дойде на бял кон в Банско

21 Декември 2018 | 18:39
4 коментара
Общество

Традицята повелява Дядо Коледа да дойде с шейна, в която са впрегнати елени. А, когато няма достататъчно сняг?

Дядо Коледа впряга огромния си бял кон в традиционна за банскалии каруца. Пълни каруцата с подаръци, сяда като кочияш до своята помощница Снежанка и потегля.Звънчетата звънтят, конят  весело потропва по улиците на потънало в утринен скреж Банско и градът се пробужда. Дядо Коледа маха с ръка за поздрав на развеселените минувачи, възрастните жени мятат монети за здраве в коледната каруца ...А в СУ „Неофит Рилски”-тече трескава подготовка по посрещането на чакания гост. Когато каруцата влиза в двора на училището, всички ученици, учители и дошлите навреме родители с радостни погледи  срещат добрия старец.

Директорката посреща  светлите гости с добри думи, отправя пожелания към всички присъстващи и подканя децата да изиграят красиво българско хоро. И тогава настъпва веселбата.Многопластово хоро се извива в двора на училището около добрия гост.Малчуганите се опитват да погалят коня, други предават желанията си на Дядо Коледа, а той ги пита дали са били послушни и ученолюбиви.

Снимки, глъч, веселие, подаръци и истински  български хора. Дълги и надиплени като душевността на банскалии, които уважават и чуждите  традиции ,но  предпочитат да им добавят  роден привкус.

Добавени коментари

Я публикува:
22 Декември 2018 | 07:32
Ами Снежанка?
банскалиа публикува:
21 Декември 2018 | 22:40
Браво на дедо коледа и Мимо
М.Б публикува:
21 Декември 2018 | 19:49
Браво!!! Истинско забавление за децата.
АЙ СЕ публикува:
21 Декември 2018 | 19:08
МАЙКО ПА ТАВА ДЖУДЖЕ ПА МИ Е ДЕДО КОЛЕДА СОПОЛЧИО

Добавете Вашия коментар

TOP