Дядо Добри е починал в съня си, разказва през сълзи свещеник

13 Февруари 2018 | 18:02
0 коментара
Общество

Дядо Добри, когото мнозина наричаха "живият светец", си е отишъл тихо, в следобедния си сън. Той е издъхнал на 103 години.

Това разкри пред БЛИЦ отец Серафим Янев.

През сълзи той сподели: "Отиде си една сила от нас. Много е тежко и много скърбим. Отишъл си е тихо, както е спал", разказа той. Тази вечер от 19 часа тялото на Дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово, съобщиха по-рано днес от българската патриаршия.

По този повод от Кремиковския манастир разпространиха следното съобщение:

"Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.  

"Защо тъй тъжно бият тез камбани? — Една душа прости се със света. Зениците, угаснали в страдания, спят тихо сред венеца от цветя.   Животът й бе толкоз мъченишки! Но тя бе твърда! Тя не възропта! И нейните мъчителни въздишки в молби превръщаха се към Христа.   Със призрака на безнадеждност черна тя с толкова геройство се бори! До сетен дъх сред мъката безмерна да расне духом се не умори.   О, вий, очи, от скръб в сълзи обляни, не виждате ли как е светла тя? — В небето радостни ехтят камбани. Една душа при Бога отлетя!..." Арх. Серафим АЛЕКСИЕВ"

БЛИЦ припомня, че Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живееше изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора.

През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово. През 2007 г. дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци.

През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер.

През 2009 г. дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Добавете Вашия коментар

TOP