"Знаем какво е Движението за права и свободи - мафиотска организация от феодален тип, която без участието във властта е политически труп", така Ангел Джамбазки от ВМРО коментира, цитиран от "Дарик", изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че участието на Обединените патриоти във властта е опасно.

"Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости. ДПС е за интеграцията на Балканите на основата на българския етнически модел", заяви днес Мустафа Карадайъ при откриването на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ- партия/ в София. Във форума участват над 200 делегати и гости, представители на 47 либерални партии.

Европа е на кръстопът и като системна демократична партия в България ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещото на ЕС и ще продължи да настоява за такава реформа на съюза, която да доведе до по-задълбочена интеграция, подчерта Карадайъ.

Той отбеляза, че ДПС продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на България, но, по думите му,

от коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението се чуват тревожни изявления -

това на Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС.

Това за нас са тревожни сигнали и потвърждават нашата оценка за опасността, която носи националистическата им политика, коментира Карадайъ. Той поиска ГЕРБ да даде отговори не само на българското общество, но и на партньорите в ЕС и НАТО. Настояваме и ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, каза той.

Сърбия трябва да промени политиката си спрямо българското малцинство там,

за да получи подкрепата на България за влизане в Европейския съюз, коментира Ангел Джамбазки. Той обясни поицията си с „продължаващите спекулациите за българските зверства в Западните покрайнини през Първата световна война“. Докато не се промени политиката спрямо нашето малцинство там, Сърбия не трябва да се приема в Европейски съюз, каза Джамбазки.