ДПС: Принципите и ценности ни са поставени пред огромно изпитание

04 Януари 2016 | 18:14
0 коментара
Политика
ДПС: Принципите и ценности ни са поставени пред огромно изпитание

Съхраняването на уникалния български етнически модел, път, неизменно следван от ДПС през всички тези години е основният генератор на стабилност и сигурност както в страната, така и в региона, заявяват от Централния съвет на ДПС в обръщение по повод навършващите се днес 26 години от създаването на Движението.

"Датата е повод да благодарим на визионерите, които преди 26 години, осъзнали необходимостта от защита и утвърждаване на фундаменталните човешки ценности, в условията на прохождаща демокрация, създадоха Движението за права и свободи", се посочва в обръщението.

Създаването на ДПС се оценява като "исторически акт срещу насилствената асимилация на комунистическия режим, целящ възстановяването на основните права и свободи на представителите на различните етнически групи, който се оказва и от съдбовно значение за бъдещето на страната ни. Акт, който поставя основите на българския етнически модел и съхранява мира и стабилността в страната, благодарение на който ние не споделихме съдбата на нашите западни балкански съседи, които минаха през ада на етно-религиозни конфликти, белязали 90-те години на миналия век".

"Съществуват опити да се омаловажи  или изцяло да се отрече  ролята на ДПС в този процес. Не, историята не може и не трябва да се подменя. Историческото инженерство не може да предостави поуки за бъдещите поколения, а само разочарования.

В тази връзка, установяването на българския етнически модел, благодарение на политическото визионерство на основателя и почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган, допринася за ускоряване на процеса на членство на България в европейските и евроатлантическите структури. Никой не може да отрече активната роля на ДПС за успешната ни европейска и евроатлантическа интеграция", заявяват още от ЦС на ДПС.

В обръщението се посочва още, че нормата и критерият, на които се осланя ДПС е стабилността на страната и сигурността на всички български граждани.

В текста се посочва, че днешните "геополитически реалности напомнят изключително много за тези от началото на Прехода по отношение на преобразуването на световния ред".

"Независимо от посоката им, те имат една съществена характеристика – генерират кризи и конфликти в различни точки на света. За съжаление, нито една друга политическа партия не успя да се ориентира в новите геополитически реалности. Благодарение и на сензитивността на почетния председател на партията ни, ДПС отново се доказа като единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им. В тази връзка, нашата мисия е запазването на правата и свободите, мира, стабилността и сигурността на българските граждани в условия на остро противопоставяне и напрежение в международен  план", заявяват от ръководството на ДПС.

Според тях единствено активното участие на ДПС в политическия живот на България може да осигури адекватна позиция по отношение на новите предизвикателства, пред които е изправена страната ни.

В обръщението се отбелязва и, че изминалата година е била "белязана за нас със знака на болезнени вътрешнопартийни процеси". И в същото време – налице е единно общностно решение партийното тяло да се отърси от всичко онова, което не споделя основополагащите идеи и ценности на ДПС, което пречи на партията да продължи напред за постигане на своите цели и за утвърждаване на България като реален член на Европейския съюз и НАТО.

"Политическият анализ на скоро отминалите събития несъмнено предстои. Ние трябва да го направим заедно, с мисълта, че изстраданите и отстоявани през годините принципи и ценности са поставени пред огромно изпитание. Това изисква рационално, зряло и мъдро поведение, с поглед към нашето общо бъдеще, с гаранции за просперитет и достоен живот, с далновиден поглед за мястото и ролята на ДПС и на България в общия контекст на регионална, европейска и международна политика", заявяват още от ЦС на ДПС.

В края на декември изненадващо почетният председател на ДПС Ахмед Доган атакува с критики председателя на партията Лютви Местан и няколко дни след това Местан бе свален от всички постове, което заемаше и изключен от Движението. Заговори се за разцепление в ДПС, след като Местан бе последван от четирима депутати, а Бахри Юмер - знакова фигура в Движението, един от неговите основатели и несменяем областен председател на ДПС около 20 години, също обяви, че напуска поста си и партията.

 

 

Редактор:

Добавете Вашия коментар

TOP