Партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за участие в президентския вот и има готовност да издигне своя кандидатска двойка, а иначе ще подкрепи друга такава с ярък евроатлантически профил, заяви лидерът ѝ Лютви Местан днес в Кърджали.

Това стана ясно на събиране, определено от организаторите като пресконференция за журналисти, надминало обаче представата им за това.

Местан не даде отговор дали самият ще се кандидатира за президент на страната, но депутатът и негов съпартиец Шабанали Ахмед обеща изненада.

Местан припомни, че ДОСТ е била първата българска партия, която в ранното утро на 16 юли чрез своя официална позиция остро е осъдила опита за преврат в Турция.

Източник: Вилдан Байрямова/БГНЕС

За нас тя е съседна, приятелска страна и на всички наши срещи търсим активен диалог, както с управляващите, така и с опозиционните партии там, заяви той.

Предаването на Абдуллах Бююк от нашите власти на турската страна Лютви Местан смята, че е станало без да бъдат нарушени международните стандарти и след правилен анализ на кабинета на Бойко Борисов и показва, че българското правителство е имало доверие на демократичната съдебна система в Турция.

По отношение на бежанския проблем лидерът на ДОСТ е убеден, че най- добрата защита не е телената ограда, а активният диалог, защитаващ преди всичко българските национални интереси.

В отговор на въпрос за предупреждението на Красимир Каракачанов Местан да не настъпи българска мина, лидерът на ДОСТ бе категоричен и лаконичен: "Това е само едно предизборно каракачанско ръмжене!".

Още от следващия месец ДОСТ се заема с един голям проект. Ще бъдат издирени имената на всички загинали и репресирани от комунистическия режим и включени в алманах. Тази задача ще бъде поверена на известния български дисидент Петър Бояджиев, който присъстваше на пресконференцията.

Тази сутрин голяма част от ръководството на ДОСТ, изселнически организации в Турция и гости от цяла България се поклониха и поставиха венци пред гробовете на Нури Адалъ, наричан българския Нелсън Мандела, и на загиналата 17-месечна Тюркян.