Дончев: След седмица-две ще дойде пролетта и вирусът ще изчезне, ще останат икономическите последици

29 Февруари 2020 | 09:42
0 коментара
Политика

Дончев с извънредни новини за бежанската вълна към България, коронавируса и еврото

 

Много по-страшна е паниката, а не самата зараза с вируса, хората се презапасяват с хранителни продукти, а това не е добре, предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ.

 

Мигрантски натиск по българската граница няма. Повод за паника няма. Ситуацията е сложна отвън нашата граница, но риск от мигрантски натиск към България няма, каза той по повод опасността от мигрантска вълна, която може да залее България.

 

„Голяма приливна вълна не може да я спре нищо. Нито ограда, нито охрана може да ги спре, а само политическа намеса“, категоричен е той.

 

„Към момента се справяме и няма нужда да искаме помощ от Европа – финансова, като охрана и друго. Българските митничари и военни познават границата, обстановката и терена и могат да реагират много добре. Ситуацията е абсолютно несравнима за последните няколко години – те са оборудвани с техника и всичко необходимо“, допълни Дончев.

 

„Исторически, за последните 4-5 години, миграцията към страната ни е много ограничена“, похвали се вицепремиерът. „Ситуацията в Близкия Изток е нестабилна и рисковете от създаване на мигрантска вълна към Европа не са никак малки“, предупреди Дончев.

 

„Ние сме в състояние да проявим много повече чувствителност към случващото се в Турция, отколкото други страни в Европа“, допълни той. Вицепремиерът коментира и коронавируса в България.

 

„Много по-страшна е паниката, а не самата зараза с коронавируса. Хората се презапасяват с хранителни продукти, а това не е добре, защото може да се появи спекула с цените на храните. Взели сме всички мерки, ако се появи заразен с коронавирус у нас, да реагираме адекватно. Няма основания за паника и страх. Само след седмица-две ще дойде пролетта и вирусът ще изчезне. Но ако може да останат икономическите последствия“, предупреди вицепремиерът.

 

„Различното е, че се прави опит този път скандалът да дойде отвън. Иначе си е същата манджа, но претоплена на испански котлон или грил“, така Дончев коментира казуса с „къщата в Барселона“.

 

Вицепремиерът коментира и машинното гласуване, което според него не е панацея. Той бе категоричен, че няма условия, при които да не влезем в чакалнята на еврозоната.

 

„Мнозинството трябва да бъде убедено, че няма нищо опасно в приемането на еврото. Плашещо е, че има митове и легенди, чел съм зловещи неща в сайтовете за фалшиви новини“, призна Дончев.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP