Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че САЩ ще сложат край на военното си присъствие в Сирия „много скоро“, противопоставяйки се на държавния си секретар и на този по отбраната, според които американските войски трябва да останат в арабската държава в обозримо бъдеще.

Декларацията на Тръмп е поредният случай, в който той публично уронва престижа и противоречи на своя екип за външна политика,

отбелязва „Политико“ (Politico).

В изказването си държавният глава се похвали, че САЩ печелят битката си с терористичната групировка „Ислямска държава“ и се зарече, че щом битката свърши, американските войски ще напуснат Сирия.

Пентагонът призна присъствието на 2000 военнослужещи в Сирия, много от които Специални сили, работещи в тясно сътрудничество с кюрди и арабски милиции срещи „Ислямска държава“, която през последната година загуби почти цялата територия, която беше превзела в страната.

„Ние пратихме по дяволите „Ислямска държава“. Ще излезем от Сирия „много скоро“.

Трябва да се върнем в нашата си страна, на която принадлежим и в която искаме да бъдем“, каза Тръмп на събитие в Охайо в четвъртък.

Вижданията на Доналд Тръмп противоречат на речта за Сирия на държавния секретар Рекс Тилърсън, когото президентът след това уволни, както и на многократните коментари на министъра на отбраната Джеймс Матис.

Двамата са на мнение, че САЩ трябва да останат в Сирия не само, за да предотвратят завръщането на „Ислямска държава“, но и

като част от една по-голяма борба за влияние, която протича там между много държави, включително Русия и Иран,

които подкрепят режима на Башар Асад.

Директорът на ЦРУ Майк Помпео, с когото Тръмп смени Рекс Тилърсън и стана и съветник по въпросите за националната сигурност, също е изказвал мнение, че САЩ имат интереси в Сирия, които се простират извън военната победа над „Ислямска държава“.