Докъде я докарахме! Обявяват кравата Пенка за личност на годината!

15 Юни 2018 | 18:30
0 коментара
Общество

Пенка се връща до дни в Мазарачево

Кравата Пенка ще бъде издигната за личност на годината. Животното ще получи приза, защото се е превърнало в обединител на нацията.

"Не са ми върнали Пенка и тя още е в изолационен режим в Копиловци. Надявам се до понеделник вече да си е у дома при мен, в Мазарачево", радостно обяви пред "България Днес" стопанинът на прочутата крава Пенка.

След низ от перипетии, издадена първоначално смъртна присъда и международна защита преди дни кравата бе помилвана и спасена от принудителна евтаназия. Щастливата развръзка дойде 20 дни след като Пенка се завърна от Сърбия, чиято граница бе пресякла нерегламентирано.

"След като ми я върнат и се успокоя, ще дам Пенка на най-отбрания бик да я заплоди. Тя трябва да има поколение, защото това е най-великата крава, която ще промени плачевното състояние на дребния скотовъд у нас и неравната му битка с бюрократщината", заявява с патос Иван Харалампиев.

От думите му става ясно, че на 27 юни идват представители от Европарламента. От Страсбург се били свързали с него и му обяснили, че целта на визитата е да се провери лично случаят, разбунил духовете из цяла Европа. [Кука]

"Ще проверят дали всичко, което съм казал в публичното пространство, е вярно. Чакам ги с нетърпение и ще ги посрещна подобаващо. Не се притеснявам от нищо, защото съм в пълното си право и достойнство да защитя честта на моето семейство и животното", допълва стопанинът.

Той е категоричен, че тепърва предстоят промени, които неговата крава провокира. Казусът е важен за всички животновъди, които са били застрашени от загуба на добитък заради изискването да се умъртвява всяко домашно животно, напуснало пределите на ЕС. Иван споделя, че неговите колеги са уплашени, стресирани от поведението на властите ни и тяхната безскрупулност.

Тъй като живеели в погранични райони, добитъкът им често, волю-неволю, прекосявал границата. Законите според Харалампиев трябва да се променят, защото поголовното убиване не е решение.

Добавете Вашия коментар

TOP