Документален филм за Христо Бараковски ще бъде представен в Благоевград

03 Октомври 2017 | 17:48
0 коментара
Култура

Документален филм и албум с творби на Христо Бараковски ще бъдат представени  на 04 октомври (сряда). Премиерата ще започне в 18:00 часа  в зала „22-ри септември“ . 

Дебютът на филма  е по повод 81 години от рождението на големия майстор, а за албумът с творби са работили  издателство „Захари Стоянов“. Организатори на събитието са Община Благоевград и Съюз на Българските художници.  

Преди време по инициатива на  кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов беше внесено предложение до Министерство на културата за Присъждане на орден “СТАРА ПЛАНИНА” на Христо Спасов Бараковски.

Христо Бараковски е един от най-ярките и утвърдени майстори на декоративната пластика и дърворезба у нас, художник със силно изявена авторска характерност, предопределена от съчетанието на резба, склуптура и рисунка.  Носител е  на много национални отличия, два пъти е награждаван с ордена “Св.Св. Кирил и Методий” – III степен, удостоен е със званието “Заслужил художник”, Почетен гражданин на Благоевград – 1976 г., а също така е отличен и с почетния знак на ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Христо Бараковски става главен художник на Благоевград. Той е сред ръководителите на групата на художниците в окръжния център. След промените през 1990 г. е избран сред 3000 членове и в ръководството на  Съюза на българските художници. Има изключителния принос в града ни да присъстват най-значимите палитри на българската живопис от 20-и век.

На 30 май 2012 година, жизненият път на гениалния творец приключва.

Добавете Вашия коментар

TOP