Дойде ли края? Строителството в Банско и Разлог приключи

25 Юли 2018 | 10:21
0 коментара
Бизнес

Строителството на хотели в Банско и Разлог замря. Строителният бум отпреди 10-12 г. в момента е напълнил района с десетки недовършени хотели, стотици апартаменти в тях, които са обявени за продан, поединично или на етажи, друга огромна група се продават от съдебни изпълнители заради банкови задължения на собствениците им, поради което цените на недвижимите имоти непрекъснато падат.

Това прави абсурдно паралиите да наливат средства в ново строителство и да се борят години наред с бюрократични процедури, след като могат за няколко часа и дори по интернет да си купят луксозен имот, при това на сметка.

Това е единствената причина, поради която всяка седмица Регионалната инспекция по околната среди и водите в Благоевград уведомява инвеститори, обявили преди време намерението си да строят хотел в Банско или Разлог, че 5-годишният срок на издадените от инспекцията разрешителни вече е изтекъл, без фирмата да е направила дори копка, и ако тя все още има намерение да строи, тепърва трябва да подаде нова серия документи в институциите и да стартира процедурите с разрешителните от нулата.

В този казус в края на миналата седмица попадна мощната столична фирма “Риск инженеринг” АД, която още през 2012 г. получи разрешение от всички институции да строи хотелски комплекс със СПА център в Разлог. След като до момента обаче РИОСВ не открила никакви строителни дейности, дори в зародиш, тези дни инспекцията обяви, че решението да не се прави оценка на въздействието на околната среда вече е загубило правното си действие.

Така от хотелиерите в Разлог отпада частно дружество, което от години печели поръчки в ядрената енергетика, има участие включително и в проекта Белене, както и годишни обороти между между 30 и 120 млн. лв. Негов собственик е Нели Беширова, срещу чието име в Търговския регистър има още десетки дружества, част от тях свързани с енергетиката. Дамата е дъщеря на бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов.

Час след като “Риск инженеринг” АД получи уведомление, че вече няма право да строи в Банско, същото писмо тръгна и към столичното дружество “Дороти 75” ЕООД. По справка в инспекцията дружеството още преди 10 години обявило намерението си да прави хотел в Банско. Явно обаче строежът и навлизането в туристическия бранш му е бил най-малкият проблем, защото преди няколко години фирмата е била обявена в несъстоятелност./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP