Доходите и икономиката на България, зле ли сме

15 Май 2019 | 07:09
0 коментара
Общество

На фона на типичния за българите песимизъм, икономиката на България се представя изненадващо добре. Все още сме най-бедната страна с най-ниските доходи в Европейския съюз, но нещата видимо се подобряват или поне това показват данните на статистиката.

През първите три месеца на година ръстът на доходите е осезаем. Средната брутна месечна работна заплата достига 1 247 лева в края на март, спрямо 1 192 лв. през януари и 1 107 лв. през март миналата година. За сравнение в началото на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата по данни на НСИ е била 995 лв.

Най-високи са месечните възнаграждения в ИТ сектора - средно 2 930 лв., следван от финансите и застраховането - 1 994 лева. А най-ниски, в хотелиерството и ресторантьорството – средно 729 лв. и в строителството - 920 лева.

Увеличението на средната заплата е придружено и с ръст на заетостта. Тоест то отразява общо засилване на икономическата активност в България, а не например съкращаване на работни места в секторите с по-ниски възнаграждения.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2019 г. нарастват с 26,3 хил., или с 1.1%, спрямо края на декември 2018 г., като достигат 2,32 милиона. На практика българската икономика работи близо до пълна заетост.

Най-много са заетите българи в преработващата промишленост - 21,9% от всички и в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - 17,1%.

Ръстът на доходите и заетостта се отразява благоприятно на вътрешния пазар. Това е видимо от данните на финансовото министерство за приходите от ДДС. За първите 3 месеца на годината те са с 380 млн. лева или 15% повече спрямо година по-рано, като този ръст се дължи най-вече на покупките в България и в по-малка степен на вноса.

Друг показател, който отразява доброто състояние на икономиката е строителството. Тъй като в този сектор става въпрос за голяма стойност на първоначалната инвестиция и създаване на дълготрайни активи, засилената активност на инвеститорите показва и доверие в бъдещите икономически перспективи.

При всички видове строителство в България се отчита сериозен ръст на започнатите обекти с между 20% и 30% през първите три месеца на 2019 г.

В сравнение с първото тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7,3%, броят на жилища та в тях - с 25,4%, а разгънатата им застроена площ - с 26,6%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради нараства със 7,7%, а тяхната разгъната застроена площ - със 103,6%.

Данните са в унисон с публикуваната миналата седмица пролетна прогноза на Европейската комисия, според която се очаква ускоряване на темпа на растеж на българската икономика до 3,3% през 2019 г.

Източник: НСИ, Minfin.bg

Добавете Вашия коментар

TOP