Договорът за скандалния водопровод за минерална вода от Владишкото до хотел „Езерец“ сключен при отменен закон

14 Май 2020 | 17:46
2 коментара
Общество

Договорът за изграждане на 4-километровия водопровод за минерална вода от Владишкото до хотел „Езерец“ в Благоевград е сключен при отменен закон, твърдят юристи, запознати с документите за проекта, около който имаше серия скандали. Решението за строителство на съоръжението чрез публично частно парнтьорство между общината и „Езерец“ ЕООД е мотивирано със закон, който е отменен и не действа към датата на  влизането му в сила. Губернаторът Бисер Михайлов обаче, незнайно как, е пропуснал този факт и не е реагирал, въпреки че именно той е длъжен да следи за законността на решенията на общинските съвети в цялата област.

На последната за годината сесия на ОбС – Благоевград, проведена на 28 декември 2017 г., съветниците гласуват предложение на кмета Атанас Камбитов чрез публично частно партньорство между община Благоевград и „Езерец“ ЕООД да се изгради „Водопровод за минерална вода – съоръжение на техническата инфраструктура – отклонение от съществуващ тръбопровод за минерална вода от събирателна шахта до имоти с идентификатори 04279.82.42 и 04279.626.303 по КК на гр. Благоевград“. Искането е мотивирано с обществения интерес и твърдението, че по-голямата част от минералната вода, която ще се отвежда чрез съоръжението, ще се ползва за отопление на закрития плувен басейн. Така разходите на общината трябваше значително да намалеят, като по изчисленията, представени тогава от градоначалника,  ел. енергията за 1 година трябваше да се ограничи с около 30 %, а разходите за вода и газ да се редуцират съответно с 50 % и 45 %. Прогнозният срок за възвръщаемост на инвестицията на общината бе посочен между 60-70 календарни месеца, цялото съоръжение бе с прогнозна цена от около 800 000 лв., като заложеното финансово участие на общината бе 49 %.

Предложението бе обосновано с чл. 18, ал. 2 от Закона за публично-частно партньорство, който обаче е отменен с обнародване на 1 декември на новия Закон за концесиите, влизащ в сила от 2 януари 2018 г.

Решението на ОбС за водопровода обаче влиза в сила чак 14 дни след гласуването, и то ако не бъде обжалвано.

Този факт, случайно или не, е премълчан от вносителите, пропуснат е и от общинските съветници, сред които има и юристи, и с гласовете на 34 народни избраници е облечен в официално решение.

Странно е защо местният парламент не е определил никакъв срок за сключване на договора за публично-частно партньорство, въпреки че чл. 39, ал. 2 на същия този закон е категоричен, че този срок не може да е по-дълъг от 3 месеца. Договорът за водопровода до „Езерец” е сключен чак 6 месеца след гласуваното от ОбС решение.

Историята на водопровода за минерална вода, който взриви сериозно обществено недоволство и продължава да е трън в очите на благоевградчани заради неизпълнената част, чрез която трябва да се захрани и отоплява закритият плувен басейн в жк „Еленово“, започна половин година по-рано с искането за водовземане на минерална вода, депозирано от собственика на „Езерец“ ЕООД Румен Калайджиев, по това време общински съветник. През септември 2017 г. по предложение на кмета Камбитов ОбС дава разрешение на „Езерец“ за срок от 20 г. да ползва 1,09 л/сек., което е 94,51 куб.м на ден за 365 дни в годината.

Споразумение за предстоящо сключване на договор за изграждане на водопровода с дължина 4199,80 м между общината и „Езерец“ ЕООД е подписано на 25 май 2018 г., а договорът е факт месец по-късно.

Хотелът на ексобщинския съветник Р. Калайджиев вече година се захранва с минерална вода. До общинския плувен басейн обаче минералната вода и до ден-днешен не е стигнала./струма/

Добавени коментари

$$$$$$ публикува:
15 Май 2020 | 09:18
Да си ходи в махала Езерец в село Ощава, това ченге на ДС. Цял град разкопаха заради неговият хотел, който не заслужава и две звезди, а те му дадоха четвърта....Толкова малки стаички и никаква хигиена, мухъл, мишки, паежини, водата не се хлорира...И цял град му платихме за да отиде минералната вода до там. И всичкото това със съдействието на Атанас Камбитов, кмета от Падеш!
гражданин публикува:
15 Май 2020 | 08:15
Изпратете тези факти на прокуратурата. Камбитов и сие трявба да понесе отговорност и не само за тази сделка, а за безбрайните злоупотреби от него и, кучката и ченгето Асен Олев.

Добавете Вашия коментар

TOP