Доц. Мангъров: Сбогом, коронавирус! Втора вълна едва ли ще има!

26 Май 2020 | 18:32
0 коментара
Любопитно

"Нещата вървят към приключване и много скоро ние ще се върнем изцяло към нормален ритъм на живот. До няколко месеца всичко по света ще е вече както преди".

Така инфекционистът доц. Атанас Мангъров прогнозира в сряда развитието на коронавирусната пандемия. "Ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случваха в края на зимата и началото на пролетта", обясни той в интервю за БНР.

Доц. Мангъров казва, че отварянето на детските градини е правилна стъпка. Според него втора вълна на пандемията най-вероятно няма да има, но дори и да има, тя изобщо няма да е същата. "Виждате, че всъщност тук нищо не се случи особено. Какво бихме могли да очакваме да се случи през есента или през зимата – да дойдат нови хора отнякъде. Никой няма да дойде. Ние ще сме си пак същите, каквито сме си били", каза Атанас Мангъров.

В отговор на въпрос за предупрежденията на Световната здравна организация за възможна втора вълна, той обясни: "Мисля, че тези страхове са напълно неоснователни. Всички тези опити да се насажда страх и безпокойство са много лоши".

"Аз мисля, че това, което в момента става, е правилното нещо. Ние трябва да се опитаме да надвием страховете си, които ни бяха насаждани и продължават да ни бъдат насаждани и да се върнем към нормалния ритъм на живот", казва лекарят. И допълни: "Няма друг начин да се живее. Няма друга нормалност. Има само една". В същото време доц. Мангъров казва, че всичко мерки, предприети от българските власти, са били наложени с "най-добри намерения", особено когато целия свят се е чудил какво ще се случи.

"Но би било добре да имаше по-малко страхове и повече разум. Ние сме част от света и няма как да се изолираме от това, което се случва навсякъде другаде, но можеше щетите да са значително по-малко", каза той.

Според него истинска ваксина срещу новия коронавирус няма да има в следващите 4-5 години, защото трябва да бъде достатъчно добре изпитана, а това отнема време. Атанас Мангъров казва, че българската здравна система има нужда от реформа. "Видя се, че нашата система, с всички тези търговски дружества, много трудно може да се справи с едно такова заболяване, което засяга много хора. Заплащането на лекарите за преминал болен е безумна. Това е все едно на пожарникарите да се плаща за загасен пожар. Трябва да се направи така, че лекарите да не харчат безсмислено хиляди левове, за да изкарат стотина мършави лева", завърши интервюто си той.

Добавете Вашия коментар

TOP