Доц. Кунчев: Коронавирусът се успокои на Балканите, 2-та вълна удря Европа

18 Август 2020 | 10:25
0 коментара
Общество

Цялата седмица определено отчитаме по-ниска заболеваемост. Сравнени двете седмици - тази и предходната, бележим спад на случаите. Само Естония е преди нас. Три-четири седмици поддържахме 1500-1600 случаи, сега има спад. Така анализира цифрите около разпространението на коронавируса главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Пред Би Ти Ви той бе категоричен, че на Балканите се забелязва успокоение, но вълната залива Европа. Кунчев даде пример, че във Франция има доста висок ръст на заболели.

"Много динамична е обстановката, няма гаранция, че тенденцията може да се обърне. Общото впечатление е, че доста омръзна на обществото да се занимава с COVID, пък камо ли да се спазват някакви мерки. Лятото не оказа влияние", обясни специалистът.

Въпреки стабилните данни за България, той напомни, че всеки починал от коронавирус е тежка загуба за системата. 

"Вирусната пневмония не е нещо нечувано, независимо дали е предизвикана от COVID. По-добре е да се занимават инфекционисти и пулмолози", напомни още доц. Кунчев.

Той коментира и ситуацията около Добричката болница, където се оказа, че се справят зле с овладяване на ситуацията, като се налага гастроентеролози лекуват заболелите от COVID-19. По думите на Кунчев проблемът е породен от лошото управление на болницата. И увери, че много малко болници могат да се окажат в ситуацията на добричкото лечебно заведение. Там вече е направена координация с необходимите специалисти и от РЗИ.

"Няма областна болница, която да няма места. Ако това се случи, имаме готовност", увери той.

Доц. Кунчев коментира и поведението на българите в епидемията.

"Всяко струпване на много хора на едно място повишава риска от заболяване. И носителят на вируса, и здравият човек носят маската, рискът от зараза е сведен до 4%. Когато има повече хора в затворено пространство, ще се повиши рискът", отбеляза той.

За сензационната руска ваксина против COVID-19 доц. Кунчев изрази мнение, че тя няма как да влезе на европейска територия. 

"Не е достатъчна информацията за тази ваксина. България участва в други общи действия. Ние не може да проявим интерес към руската ваксина, защото тя трябва да е минала през европейските изисквания. Най-големият производител на ваксини е Индия и Пакистан, но да сте чули някой в Европа да ползва индийска ваксина? Няма и да чуете", коментира още държавният главен здравен инспектор.

Добавете Вашия коментар

TOP