Доц. Христо Михайлов: Оградата, която строим по границата с Румъния срещу навлизането на диви свине, пренасящи африканска чума е неефективна

31 Юли 2018 | 19:22
2 коментара
Политика

АБВ е категорично за развитие на туризма във всички наши възможни планински ски центрове. Ние сме за изграждането на втора кабинкова линия на Банско и Пирин, но категорично бяхме против формулировката и технологията, по която бе взето решението за това. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов.

„За това на този етап сме удовлетворени с решение на Върховния административен съд (ВАС), което покрива, правно разбира се, нашите експертни оценки. Това решение вероятно ще бъде обжалвано от правителството, но това нас не ни притеснява. Сега например, става ясно и че въпреки решението за изграждане на водовземни съоръжения върху 48% от територията на Пирин, нито една община към днешна дата  не е заявила потребност за увеличаване на нужда от водоползване. Говорим за нито една община от периферията на Пирин. ВАС констатира и редица нарушения, свързани с решението на правителството по изграждането на допълнителна инфраструктура. За това изразяваме удовлетворение от това, може би междинно решение на тричленния състав на този съд, и позицията ни ще бъде такава, без да влиза в противоречие с местния бизнес и туристите от цялата страна и Европа“, обясни той.

Доц. Михайлов коментира и подхода на държавата за справяне с африканската чума по свинете като заяви, че отмяната на решението, груповия лов на тези животни да бъде разрешен и извън обичайното време, е правилна. По думите му обаче опитите пренасянето на болестта от Румъния чрез диви животни с изграждането на ниско оградно съоръжение от бодлива тел са нелепи. „Бяхме свидетели на редица политически еквилибристики като Закона за лова и опазване на дивеча, който позволи групово ловуване – нещо невиждано за Европа, т.е. прогонване на огромни територии с цел премахване на популацията на дивите свине. Искахме от президента да наложи вето върху този закон и за приятна изненада само ден след като беше публикуван в „Държавен вестник“ министър Порожанов забрани груповия лов на дивата свиня през летните месеци. Удовлетворени сме и поздравихме министъра за това му смело и политически трудно решение, особено когато управляващата коалиция единодушно е одобрила този проект, когато имаше в парламента само седем души въздържали се или против този закон. На този фон обаче ще заявя, че не сме удовлетворени от едно друго решени за борба с чумата по свинете. Това е изграждането на така нареченото „инженерно-техническо съоръжение“ по границата ни с Румъния, което с две думи, българската общественост нарече „чесало за дивите свине“. Защото това са три-четири реда бодлива тел с височина до един метър. Всеки, който има представа от това какво животно е дивата свиня си представя как ние ще успеем да я спрем с такова съоръжение“, заяви той. По думите му в момента има над 500 души, които са изпратени от държавата да патрулират в района, но те могат само да констатират ако стадо диви свине преминат границата и на практика не могат да вземат никакви мерки, които да предотвратят това.“

Добавени коментари

Динев публикува:
03 Август 2018 | 11:01
Всеки нормален човек,който познава природата на дивата свиня се смее от сърце на тази ограда и целта ,поради която е построена!
Бай Данчо публикува:
01 Август 2018 | 13:14
Ааа,доц.Михайлов,не с лошо! Ефективна е за строителите и за възложителите,които ще напълнят торбичките!Ефективна и още как!

Добавете Вашия коментар

TOP