Доц. Ангел Кунчев: На второ място сме по смъртност на Балканите

17 Декември 2020 | 10:45
0 коментара
Общество

14-дневната заболеваемост от коронавирус в България намалява, но това все още е повод само за много плах и много начален оптимизъм. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Средно 438 на всеки 100 000 от нас са болни, което е трето място на Балканите, като по-тежко е положението в Сърбия и Северна Македония. По показателя „смъртност“ ситуацията е значително по-тежка – 21,4 на 100 000, второ място в Европа след Словения.

По отношение на противоепидемичните мерки Кунчев отбеляза: „Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но не и на тежките случаи, на смъртността“.

Той коментира, че продължава да има значителни разлики в заболеваемостта в различните области – в Кърджали е 144 на 100 000, в Бургас – 778. В столицата за 14 дни е 534 средно, но в последните дни е под 500. Според доц. Кунчев „проблемът с приема в София е в голяма степен решен“, ако тенденцията се запази.

Той подчерта, че предстоят срещи с участието на икономическия министър и представители на хранителните и нехранителните вериги. „Бяхме свидетели на доста груби нарушения, които няма да толерираме сега“, заяви Кунчев и беше категоричен, че при подобни ситуации сега ще има затворени обекти.

Изгражда се хладилната мрежа за масовата имунизация срещу коронавируса. „На 23 декември се очаква ЕК да одобри разпространението на ваксината (…) Надяваме се до края на годината да има първи имунизации“, посочи доц. Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP