Доброволната казарма вече е факт

24 Септември 2020 | 12:06
0 коментара
Общество

Доброволната казарма вече е факт. Всеки български гражданин до 40 г. вече ще има възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок от 6 месеца.

Това решиха депутатите, които приеха със 103 гласа “за” и 42 “въздържали се” на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили, предава 24 часа. Промяната бе подготвена по настояване на вицепремиера Красимир Каракачанов, защото така ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.

За 6 месеца доброволците ще получават начална и специална военна подготовка и ще имат възможност да влизат във военни формирования, ще могат да участват и в мисии зад граница. За този период те ще са със статут на военнослужещи и ще получават възнаграждения за това, като средствата ще се осигуряват от МО. Ще имат предимство за назначаване на работа в полицията или системата на сигурността. Разширяват се и възможностите за военно обучение в средните училища – не по-малко от 10 учебни часа и допълнително избираеми или факултативни форми.

Целта на закона е да има повече кандидати и за кадрова военна служба и да се повиши нивото на подготовката в училище, обясни шефът на комисията по отбрана Константин Попов. И обясни, че два пъти в годината по 300 души ще преминават 6-месечната подготовка. БСП се въздържаха при гласуването, защото промените нямало да решат проблемите в системата. Първо трябва да решим въпроса с недокомплекта на армията, а след това да говорим за доброволна служба, заяви Николай Цонков. И попита как след като няма желаещи за попълване редиците на армията, едва ли ще има желаещи и за резерва. Нихилизмът на БСП по отношение на армията ми идва вповече, скочи в отговор Борис Вангелов от ОП и даде пример, как при наскоро проведен конкурс за ВМС за 100 места са кандидатствали 500 души. Тези, които сме служили в армията, ставаме все по-възрастни и скоро няма да има резервисти и запаси, допълни той. Само два часа продължи днешното заседание на парламента поради изчерпване на дневния ред.

Добавете Вашия коментар

TOP