ДОБРА НОВИНА! Италианска фирма стартира дейност в Благоевград, готов е и ПУП-ът за база на немската ОТО БОК

10 Март 2020 | 09:21
4 коментара
Бизнес

Италианска фирма с производство, свързано със строителния бизнес, е поискала временна общинска база да стартира дейност в Благоевград, съобщи кметът Румен Томов. Той отказа да даде повече подробности за инвеститорите, но съобщи, че им е предложено да избират между 4 халета с площ по около 2000 кв.м, а заявените дългосрочни намерения са на по-късен етап италианците да изградят собствена база върху площ от около 6000 кв.м.

„Въпреки коронавируса това е третата ми среща с италиански бизнесмени, които искат да разкрият фабрики в Благоевград“, отбеляза полунашега градоначалникът, като уточни само, че една от фирмите визира бъдещо производство, свързано с хигиенните услуги.

Томов информира, че ПУП-ът за изграждане на база на немската фирма ОТО БОК в района на текстилната фабрика е внесен в ОбС и се очаква скоро първите 80 души да започнат работа, с тенденция за увеличаване на заетостта до 300 души. В ход е проектирането на ПУП за парк „Македония“, където всички извършени от екипа „Камбитов” дейности се оказаха незаконни, за което са уведомени контролните органи.

Кметът Томов информира, че е стартирала проверка на отдадените под наем общински жилища заради много сигнали, че стоят заключени и наемателите им не ги обитават. С писма до ЧЕЗ е изискана справка за потреблението на ел. енергия през декември и януари, която да покаже в кои апартаменти се живее и в кои – не, за да се предприемат постъпки по освобождаването им.

Застояли преписки от миналия септември за отпускане на еднократни помощи на хора в нужда са разгледани и са насочени към ОбС за решение, информира още градоначалникът.

По скандалите, които тресат Детска ясла №5 до „Кончето“, Р. Томов съобщи, че се извършва проверка, но отбеляза, че не счита за нормално при капацитет от 80 места в яслата да са заети едва 40. „Не може да продължава така, там има сериозен конфликт между директор, екип и родители и ще предприемем мерки нещата да се нормализират“, каза кметът.

Във връзка с обжалваната в съда нова структура на общинската администрация от губернатора Бисер Михайлов градоначалникът препоръча той да се концентрира в държавните дела, а не в политическите, като посочи, че предложената от него структура е направена на същия принцип, на който и последните изменения, правени от предшественика му.

Кметът Томов огласи и анекс към договора, подписан на 29.10.2012 г. с „Булгартабак Трейдинг“ АД за изграждане на 28 обекта на „Лафка“. Решението на ОбС за сключване на основния договор от 30 май 2012 г. визира изграждане и стопанисване на обектите за срок от 10 г., като общината получава 360 000 лв. и след изтичането лавките остават на общината. То обаче бе отменено от ВАС. Със същата дата 29.10.2012 г. е бил подписан и анекс, в който се казва, че при отмяна на решението на ОбС от съда община Благоевград дължи на „Булгартабак Трейдинг“ АД платената сума, а с обявяването на договора за невалиден от ВАС общината остава и без будките. „Казусът не е лесен“, призна кметът Томов.

Той информира, че с цел превантивни мерки срещу разпространение на коронавируса се прекратяват до второ нареждане всички масови мероприятия на закрито, включително и циркът, който гостува в града, спират се и посещенията и свижданията в старческия дом, както и в останалите общински социални заведения.

Актуалната тема за отстраняване на целия екип на отдел „Култура“ в общината коментира ресорният зам. кмет Василиса Павлова. Тя посочи причините – неизпълнение на служебните задължения и липса на добра комуникация. Подробностите, които съобщи, бяха конкретни случаи за избирателно публикуване на Фейсбук страницата на общината на събития, липса на прозрачност при избор на водещи на мероприятия и разминаване в сумите, които се изплащат, с тези, посочени в договорите, неслучайни гафове по време на „Спортист на годината“, прикриване на факти около прекратяването на провеждането на „Франкофоли“, изплащане на над 200 картички за 3 март още в средата на февруари, забавяне на купища преписки, както и изпращане по 4 покани до едно лице и пропускане на други, заради което евродепутат останал обиден, че не е включен в тържествата за 3 март.

„Фестивали в Благоевград ще има, в момента подготвяме обществена поръчка за организирането на джаз фестивал в края на март, предстоят множество фестивални събития до края на годината и те ще се организират от професионалисти”, категорична бе Павлова.

На пресконференцията бе представен и новият зам. кмет по сигурността и спорта Любен Милев.в.Струма

Добавени коментари

горския публикува:
10 Март 2020 | 19:57
Томов ще бъде кмет бе болни мозаци и няма задна вие сте слуги на неделчо и ще го последвате
Джумалия публикува:
10 Март 2020 | 11:01
Още един ден ти остана другарю Томоффф.Ти явно още от сега започваш новата си предизборна кампания ,като обещаваш всеки ден по нещо .но дотатъчно вече 100 дни ви гледаме сеира.Вие сте поредното доказателство , че комунистическия материал е най некачествения .След 11 ти март ще си пиеш спокойно с твоите авери и няма да пречите повече за развитието на града ни.
Ицо публикува:
10 Март 2020 | 10:30
Най-накрая да се случи нещо хубаво и в този град. Успех кмете!
браво томов публикува:
10 Март 2020 | 09:28
Браво Томов докарай инвеститори да се съживи тоя град а на слугите на Камбитов ще кажа едно край на безумията палячовци край не разбрахте ли край

Добавете Вашия коментар

TOP