Добавиха високосна секунда към 2016 г.

09 Юли 2016 | 08:57
0 коментара
Любопитно
Добавиха високосна секунда към 2016 г.

В края декември обратното броене в навечерието на Нова година ще започне секунда по-късно, защото от Международната служба за изчисление на въртенето на Земята (IERS) току-що обявиха, че 2016 г. ще бъде с една секунда по-дълга. Тази секунда ще бъде добавена към 31 декември.Тъй че, преди часовникът да удари полунощ, пригответе се да видите 11:59:60 вместо 11:59:59.

Като се има предвид, че годината и без това е високосна, това означава че ще стигнем 2017 г. малко по-бавно. Въпреки че, като се има предвид странният наскоро установен факт, че технологии ни ускоряват възприятието за време, вероятно ще я усетим по-бързо от всякога.

Високосните години и секунди се добавят, за да се регулира Координираното универсално време (UTC) – мярката, според която светът регулира своите часовници на планета, чието въртене се изменя.

Въртенето на Земята около оста ѝ е еднакво всяка година, но понякога въртенето ѝ се забавя с хилядни от секундата заради гравитационното привличане на Луната. Затова понякога се налага да добавяме допълнителни секунди към часовниците си.

Добавете Вашия коментар

TOP