До второ нареждане: Не повече от 30 гости на сватба и кръщене

09 Юли 2020 | 12:55
0 коментара
Общество

Нощните барове и дискотеки на закрито се затварят, а на сватби, балове и кръщенета гостите трябва да не надвишават бройката от 30 души.

Това са част от новите мерки в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

В нея се посочва, че държавните институции трябва да засилят контрола по спазването на мерките.

Позволено е посещение на нощни заведения само на открито, но със заетост до 50 на сто от капацитета и спазване на дистанция от метър и половина.

Лимитът от 30 гости пък е валиден за всички видове празненства.

Забранява се публика на спортни прояви.

Новите ограничения са предприети във връзка с влошаване на епидемиологичната обстановка в страната и регистрираните нови 240 заразени. Връщането на част от мерките влиза в сила в полунощ от 10 юли, уточни министърът на здравеопазването.

Ограниченията ще бъдат "до второ нареждане", а областните управители ще имат правото да въвеждат още по-строги мерки по преценка - ако ситуацията на тяхна територия се влоши. Ако епидемиологичната обстановка в страната рязко ескалира, тогава ще има още по-сериозни ограничения, но засега това не се налага, успокои Кирил Ананиев.

"Ние ще очакваме конкретни резултати най-малко след една седмица. Оставили сме си възможността оперативно да преценим докога да действат. Считаме, че това са мерките, които ще бъдат достатъчни, за да спрем тази тенденция от последните дни. Случи ли се обаче нещо по-тежко, като рязък скок на вирусоносителите, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. Но на този етап няма условия за по-тежки мерки. Доброто е, че от общия брой с всеки изминал ден се увеличава броят на излекуваните", коментира още здравният министър.

Имаме и клъстерно, и дифузно разпространение на вируса, обобщи Ананиев.

"Много разчитаме от областните управители да засилят контрола на територията на областта, да взимат конкретни решения в зависимост от конкретната ситуация на място", добави той. Заповедта вече е изпратена на областните управители.

"Някакси си повярвахме, че всичко е минало. Самият факт, че 1 100 000 българи смятат, че няма такова заболяване, а други 20 на сто го смятат за някакъв грип или настинка, показва, че сме подценили ситуацията", изрази съжаление министърът.

И призна, че по време на мача, на който се събраха 12 000 души, си тръгнал разочарован преди последната свирка.

"Напуснах стадиона с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. Те просто забравиха всичко", коментира Ананиев.

Той призна, че разбира добре емоцията защо запалянковците не са спазвали дистанцията, тъй като също е играл футбол.

"Аз съм бил доста години футболист, в младите си години, и съм я усещал тази тръпка. Разчитахме на гражданите, но видяхме, че не става", заключи огорчен Ананиев.

Добавете Вашия коментар

TOP