До края на седмицата България праща докумените за чакалнята на Еврозоната

21 Април 2020 | 15:04
0 коментара
Политика

До края на седмицата България ще изпрати документите за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, посветен на пакета от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.  Той подчерта, че към момента България не е теглила заем, а все още използваме „мазнините, които сме си натрупали“.

Ако продължи кризата с коронавируса, Еврозоната е единствената ни спасителна стъпка. Влизането на България в ERM-2 е стъпка в правилната посока, не случайно и шефът на МВФ Кристалина Георгиева ни похвали, както и шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен, коментира действията на правителството Борисов.

С чакалнята на Еврозоната влизаме и в Банковия съюз, а това означава контрол върху всички банки извън България, „така че не може да стане никъде нищо. За да може общите пари да бъдат под контрол. Това дава гаранция за абсолютната прозрачност на българските банки“.

Без ERM II няма как стигнем до еврото, каза от своя страна и финансовият министър Владислав Горанов. Той разкри още, че България е изпратила писмо до Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на възможността за отпускане на суап линия. По думите му, ако страната ни е част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползва от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да подкрепи валутния борд.

„Предимствата от присъединяване към Еврозоната са многократно повече от някои имагинерни притеснения от евентуалното ни членство”, коментира темата финансовият министър Владислав Горанов. При присъединяването ни към Чакалнията може България да обменя левове срещу евро с Европейската централна банка (ЕЦБ). Към ЕЦБ вече е изпратено писмо от националната ни банка. „Очакваме положително развитие като държава-потенциална членка на ERM II”, допълни Горанов.

"Очакваме положително развитие като държава, потенциална членка на ERM II. Тази суапова сделка помага на държавите, които са с плаващ валутен курс или са с валутен борд, както е в нашия случай, до определен обем БНБ да може да може да предоставя, без това да утежнява резервите й, български лева на ЕЦБ, срещу което по фиксирания курс да получава евро до размера на одобрената суапова линия. Това е изключително голяма подкрепа и най-малкото гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд", каза Горанов.  "Суаповота линия гарантира, че колкото лева имаме, толкова евро ще получиме", допълни Борисов.

За кадровата политика в ББР

Попитан за назначаването на бившия шеф в ПИБ Живко Тодоров и Панайот Филипов в ръководството на Българската банка за развитие и дали познава майка му (Христина Христова - прокурист на частна банка) и дали няма конфликт на интереси, премиерът отговори: „Не, не знам и не ми е работа. Изцяло съм възложил на финансовия министър да се занимава с кадрите там. Нито един от лицата не познавам и не искам да познавам. Има си принципали, които да отговорят", коментира Борисов.

За кадровата политика в Българската банка за развитие Горанов обясни, че с министър Емил Караниколов са потърси професионалисти и разбират от банково дело. "За Живко Тодоров мога да кажа само, че е удостоен е с награда през 2018-та година от Ернст и Юнг именно, че е много добър професионалист", коментира назначението му Горанов. По отношение на Панайот Филипов, финансовият министър обясни, че не го познава и знае, че е "директор на Фонда за експортно застраховане към МФ, но той също е специалист и с опит в финансовата сфера". „Не виждам как майка му, която е на ръководна длъжност в една търговска банка, да може да накара ББР да прилага някакви преференции – най-малкото всяка една търговска банка ще има еднакви договори с ББР”, коментира Горанов роднинската връзка на служителите между новото ръководство на ББР и между една от търговските банки. 

Финансовият министър допълни за Филипов: "Според една медия това е човек на Иво Прокопиев, според друга медия – човек на Пеевски. Това въобще не ми е интересно като тема, ние оценяваме професионалните качества, както и от БНБ, и ако има информация за злоупотреби в ББР, ще си носим отговорност”, каза Горанов. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP