До 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини

22 Ноември 2018 | 16:29
0 коментара
Общество

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще има за роднини, които не влизат в „тесния семеен кръг“.

Като такива се определят братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. Това приеха депутатите на второ четене в пленарна зала в Кодекса за застраховането, съобщи Дарик.

 

Новите промени се наложиха, за да не се налага оскъпяване на „Гражданска отговорност“. За съпрузи, деца и родители, включително осиновители или други отглеждащи, лимит на обезщетенията няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и сега.

При гласуването днес отпаднаха текстовете, с които се предлагаше таван за обезщетенията на близките родственици на загиналите при катастрофи. ГЕРБ предлагаше между първо и второ четене 20 000 лв. да бъде таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, за всяко дете и родител.

В пленарна зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия.

Добавете Вашия коментар

TOP