До 50 литра дъжд, 15 см сняг - вижте къде

10 Януари 2019 | 08:02
0 коментара
Общество

Западна България - сняг, в Централна - сняг, примесен с дъжд, а на изток - повече дъждове. Такова време прогнозират за днес синоптиците.

Оранжев код за обилни валежи е обявен за днес в 5 области на страната - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакваните количества са около 35-50 л/ кв.м. 

Жълт код за валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София град, Софийска област, Перник. Очаква се снежната покривка да достигне около 10 - 15 см, в планинските райони - 15-20 см.

Предупреждение за валежи от дъжд е обявено за областите Кюстендил, Благоевград, Сливен, Варна и Добрич, като очакваните количества са 25-35 л/кв.м.

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие.

Температурите на повечето места у нас ще бъдат между 0 и 5 градуса. Най-топло е в Югоизточна България и по Черноморието, където термометрите ще показват около 8-10 градуса.

В планините навсякъде ще вали сняг. Заради мекото време в по-ниските планински масиви през деня снегът ще преминава в дъжд. Вятърът ще е бурен, със скорост до 70-80 км/ч.

Преминаващият над страната средиземноморски циклон се отправя на североизток. Ще бъдем под неговото влияние до края на деня. Валежите ще спрат в петък.

Облачността ще се разкъса и ще се покаже дори слънцето.

Снеговалежите усложняват пътната обстановка в Западна и Южна България в четвъртък. Пътищата се обработват и почистват, съобщават от АПИ, като се налага на моменти временно ограничаване на движението по някои от тях, особено в планинските части.

Движението с вериги е задължително по определени трасета в Родопите.

"През изминалата нощ 169 снегорина работиха на терен в София. Почистват се спирки, тротоари, подходи към подлези. Градският транспорт се движи нормално по всички линии”. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в обобщение на ситуацията в града.

Междувременно от Атлантическия океан навлиза нова зона с ниско атмосферно налягане, чийто студен фронт ще ни донесе още сняг в началото на следващата седмица

Дневните температури през идните дни ще бъдат положителни.

През уикенда сутрин и вечер минималните ще са по-ниски – около минус 5 – минус 7 градуса.

Концентрацията на запрашаване в четвъртък сутрин е над нормите в 7 града у нас. Най-значително замърсяване - около 2 пъти над допустимото, се отчита в Смолян и Видин. Останалите градове с превишена концентрация на фини прахови частици са Русе, Горна Оряховица, Плевен, Пловдив и Шумен.

Добавете Вашия коментар

TOP