До 25 000 лева санкция за търговските вериги, които не предлагат стоките на родни производители

15 Април 2020 | 11:44
0 коментара
Бизнес

От 15 000 до 25 000 санкция грозят търговските вериги, които не предлагат стоките на родни производители. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 30 000 до 50 000 лева.

Това решиха окончателно депутатите на вчерашното си извънредно заседание, предаде „DarikNews“.

Вчера ,правителството прие постановление, с което задължи търговските вериги да продават родна продукция и да я обозначават. Новата разпоредба ще важи за тези търговци, които имат повече от 10 обекта на територията на страната.

По време на дебатите от БСП обявиха, че мярката няма да е достатъчна и няма да доведе до желания ефект за повече български продукти в магазините. От ВМРО пък поискаха завишаване на санкциите, но това не беше прието.

От БСП настояха да има квота за различни групи български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева, а не просто „в ъгъла да е щандът на местните производители“.

Лидерът на червените Корнелия Нинова поиска още парламентът да възложи на правителството да изкупи нереализираната земеделска продукция на родни производители заради кризата с Covid-19. Според нея тя може да бъде дарена на социално слаби хора.

Нейното предложение обаче не беше одобрено от народните представители. По време на дебатите беше засегната и темата със затварянето на пазарите, като социалистите изразиха недоумение защо хората се допускат в магазините, а работата на пазарите е била преустановена.

Добавете Вашия коментар

TOP