До 2023: избираме как да се пенсионираме - по новия, или по стария начин

19 Април 2019 | 11:30
0 коментара
Общество

Единодушно депутатите коригираха Кодекса за социално осигуряване така, че да позволи на хората в пенсионна възраст сами да си избират - дали да се пенсионират по новите правила, или по старата пенсионна формула.

Промяната се направи, за да няма ощетени, след като се разбра още в началото на годината с встъпването им в сила сметките показаха, че поне 20 000 души ще вземат намалени пенсии.

След спешно събиране на работна група и с намесата на социалния министър Бисер Петков беше решено да се въведе гратисен период до 2023 г., докогато самите хора да си избират и да могат да включат трите си най-добри години като осигурителен доход при определянето на индивидуалния си коефициент за изчисляване на пенсията. Това беше възможно до края на 2018 г., но отпадна с новите правила.

Бъдещите пенсионери, които пък вече са подали заявления за пенсиониране преди сегашната корекция, ще имат 6 месеца, за да решат дали ще предпочат стария начин на изчисляване на пенисята, или новия, в зависимост кои са били "добрите" им години за осигурителен доход.

Добавете Вашия коментар

TOP