Дни преди Великден! Агнешкото удари 6 лв. за килограм, благоевградчани се запасяват с евтино месо от Македония

29 Март 2018 | 12:45
0 коментара
Общество

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо, показа репортерска проверка на Pirinsko.com направена на животинския пазар в града.

Според търговците, които вчера бяха предимно от близките до Благоевград села Логодаж и Селище, заради по-малкия брой агнета – 600-700 хил. тази година и поради голямото им търсене, цената на месото още от сега е скочила.

Така например, ако миналата година фермерите са ни предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5,50 – 6 лв., като до Великден цената ще скочи и до 7 лева, категорични са продавачите.

Подобна е и картината по тържищата в Пиринско, където цената на агнетата и яретата за Великден ще бъде 6-7 лв. за кг живо тегло, казват животновъди.

Само за по-големите агнета, над 30 кг, цената може да падне до 5 лв. за кг живо тегло.

Любопитен е факта, че и тази година, както и миналите, благоевградчани масово са решили да пазаруват агнешко от съседна Македония, тъй като там по думите им било доста по –евтино.

Дни преди Великден в няколко магазина в близкия до границата град Делчево вече дори се приемат и заявки за доставка на абсолютно пресни агнета.

Цената за килограм там варира от 9 до 10 лева. Ако се закупи живо агне, цената му пада до 3-4 лева за килограм.

„Отиваш в уговорената дата и си взимаш агнето. Казваш колко килограма горе-долу да е и така вече си готов за празничната трапеза. Да не ви обяснявам, че е съвсем прясно и много качествено месо, твърди благоевградчанин.

По схемата за евтин пазар за празниците се включват и собственици на квартални магазини в Благоевград.

След това го препродават стоките на доста завишени цени, казаха пък служители от ГКПП-Станке Лисичково, които са запознати с шопинг туризма в Македония.

Потребителите твърдят, че в Македония също са по-евтини и яйцата. Вчера на пазара в Благоевград те се търгуваха на цени между 23 и 25 стотинки.Тяхната цена обаче също се очаква да скочи в оставащите дни до Велкиден.

 

Добавете Вашия коментар

TOP