Дни преди празника: Българинът готов да отдели 100-110 лв. за коледна елха

07 Декември 2019 | 18:06
0 коментара
Бизнес

Българинът отделя повече средства за покупка на коледно дръвче - средно между 100 и 110 лева, което е около 10% повече отколкото миналата година.

Това сочи неформално проучване на единствената фабрика за производство на изкуствени елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски. То е проведено и в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия.

Приблизително толкова средства заделя и едно семейство в Румъния, Северна Македония, Сърбия, Босна, Херцеговина (50-55 евро). Около 20% повече са готови да изхарчат за целта - в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-много - в Словения и в Австрия (110 евро). Семействата инвестират все по-големи суми в коледни елхи, като няма голяма разлика между столиците и останалите големи градове.

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в цял свят. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина, украса, както и в бюджета, който отделят семействата в различните страни в Европа.

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, наподобяващи естествените. Семействата предпочитат както класически зелен цвят, така и различни нюанси на зеленото.

Любопитно е, че в държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същ цвят както за елха, така и за украса - нещо, което не е характерно например за държавите на Балканите.

Добавете Вашия коментар

TOP