Днес в землището на с. Стара Кресна се проведе пожаро-тактическо учение за гасене на горски пожар

18 Юли 2018 | 18:02
0 коментара
Общество

Днес в землището на с. Стара Кресна, община Кресна се проведе пожаро-тактическо учение със сили и средства на всички структурни звена на РДПБЗН – Благоевград и другите съставни части на  ЕСС от област Благоевград.

 ДГС "Кресна", доброволци от доброволното формирование към община Кресна, РУ Сандански при ОДМВР - Благоеврад, както и ФСМП – Кресна, на тема „Ограничаване и ликвидиране на последствията от възникнал горски пожар на територията на oбщина Кресна, област Благоевград”.

 За първи път бе построена водоснабдителна линия за гасене на пожари, вода от река Струма бе качена на 200 м денивелация при "пожар" в Кресненското дефиле.

Линията с девет междинни резервоара и помпи, бе с дължина над 2 км, прекарана бе и през жп линията Благоевград-Кулата, като за целта бе изключена контактната мрежа и влаковете спрени. Това стана в 12.30, в 13.40 ч. водата достигна до мястото на "пожара" и подадена по линиите за гасене.

Мащабното учение започна в 8 ч. тази сутрин, в 9 заработи и щаба на 3 км след отбивката по пътя Е-79-Стара Кресна-Ощава.

„В учението участват екипи от всички районни служби на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в областта, екипи на Югозападното държавно предприятие, ОД на МВР, ЦСМП, служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, каза комисар Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН-Благоевград.

Според него целта на учението е да се проиграе в обстановка, максимално близка до реалната.

В този район на 24 август м.г. избухна огромния пожар, нанесъл щети за милиони левове. Тогава той бе гасен с вода и от хеликоптери. Днес бе пробвано и построяване на водоснабдителна линия от р. Струма до мястото на пожара. „Според получения сигнал в РД ПБЗН, гори гъста иглолистна гора от Дяволско дере към Райска скала, теренът е силно пресечен, тревата е изсъхнала, духа и вятър, поради което огънят се разпространява много бързо. Екипите са разположени, за гасенето на пожара изграждаме водоснабдителна линия от р. Струма до фронтът на пожара”, добави Пармаков. 

 Цялото учение бе проследено от дрон, което също се извършва за първи път в България. В интерес на истината качването на водата до фронта на „пожара” не се оказа лесна работа, най-вече заради пресечената местност и свързването в една система на помпите, маркучите с различни размери и напълването на междинните гумените водни резервоари. Все пак в 13.40 водата от река Струма достигна до Райска скала и бликна от маркучите на огнеборците, които започнаха да „гасят пожара”. снимки: /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP