Днес са Коледни Заговезни - последният ден, в който се яде месо

14 Ноември 2018 | 07:23
0 коментара
Любопитно

Днешният ден по обичай се нарича Коледни Заговезни. Това е последният ден, в който може да се яде месо, след Коледните Заговезни започват 40-дневните коледни пости, които свършват на 24 декември (Бъдни вечер). Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост).

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Говорим си за... вяра църква свещи Вечерта преди Димитровден небето се отваря - пожелайте си нещо! свещи Утре е Архангеловден - тази нощ поискайте прошка за греховете си! инстаграм Ако твоето желание не се изпълнява, значи то още не е платено свещи Архангелова задушница е - какво трябва да знаем и как да се подготвим.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Венчавките са забранени от утре /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/. Когато отмине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и Коледните заговезни, денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква - „тиквеник” с много орехи. След вечерята най-възрастната жена в къщата измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, а поверието гласи, че не бива да се работи с нея в следващите 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” - това е традицията.

Добавете Вашия коментар

TOP