Днес празнуват всички, носещи красивите имена Теодора, Теди, Дора, Теодор, Тео

11 Септември 2018 | 08:42
0 коментара
Култура

На 11 септември честваме света Теодора - девойката, която отрязва косите си, облича се в мъжки дрехи и отива в мъжки манастир, за да се посвети на Бог. 

Честит имен ден на Теодора, Теди, Дора, Теодор, Тео!

Родена в град Александрия, преподобна Теодора живяла в петия век. Тя била щастливо омъжена, но случило се така, че изневерила на своя съпруг. Но още на следващия ден младата жена толкова била засрамена от постъпката си, че отишла при игуменката на близкия манастир, за да потърси съвет. Света Теодора решила да стане монах в мъжкия манастир, намиращ се на около 18 км от дома й. Тя остригала своята коса, преоблякла се като мъж и се запътила към светата обител. Жената, замаскирана като мъж била приета сред манастирското братство с името Теодор. Монасите се изумявали на усърдието на младия монах, с което се моли, прави поклони и спазва всички манастирски правила.

Минали осем години. Веднъж докато ходила до града се наложило да остане да пренощува в близкия манастир. За нещастие племенничката на игумена се влюбила в младия монах Теодор. Но светицата нямало как да разкрие истината. Въпреки това, успяла да отблъсне жената. Но племенницата на игумена се пристигнала в манастира, където Света Теодора живеела, носейки бебе на ръце, което твърдяла, че е от монаха. Игуменът изпъдил праведницата с бебето извън светата обител. Така минали седем години, когато веднъж игуменът получил видение, че светицата не е баща на бебето и той върнал обратно монаха и детето в манастира. 

След време дошла страшна суша - всички реки и езера наоколо пресъхнали. Игуменът изпратил Теодора до един кладенец, за който се говорело, че не пресъхва. По пътя до жената не спирала да се моли за чиста вода. Когато пристигнала той наистина бил пълен с бистра вода, която занесла на монасите.

Минали още години, през които Теодора непрестанно и всеотдайно се грижила за малкото момче. Не след дълго праведницата напуснала земния си път. Тогава игуменът получил видение, че монахът Теодор всъщност е жена. Решил да провери бездиханното тяло и разбрал истината. Започнал да ридае и силно се разкаял за несправедливата си постъпка. Детето, което Света Теодора гледала, пораснало и станало монах с името Теодор. След години той бил избран за игумен на същия манастир.

 

Добавете Вашия коментар

TOP