Днес почитаме Св. Агатия - празнуват хората с добри имена

05 Февруари 2018 | 07:24
0 коментара
Общество

На 5 февруари църквата почита света мъченица Агатия, чието име от старогръцки означава добра. Затова имен ден утре имат хората с добри имена – Добромир, Добрин, Добрина и разбира се Агата. У нас то се среща много рядко, повечето е разпространено в Гърция и Италия.

Светата мъченица Агатия има живот с перипетии, достойни за съвременен роман. Родена е в Палермо, Сицилия, във време, когато християните били гонени и измъчвани заради вярата си. Дори император Декий издал заповед християните да се измъчват, но ако не се откажат от вярата си – да се убиват.

Такава участ сполетяла младата, красива и богата Агатия. Тя се отказала от богатството си след смъртта на родителите си, но не и от вярата. Измъчвали я, но не я пречупили. До последния си дъх останала вярна християнка.

Погребали я в подножието на вулкана Етна.Върху гроба и изградили храм, в който поставили ежедевната и проста дреха. Когато вулканът почвал да изригва, държали тази дреха срещу лавата. Така се спасили и повярвали, че дължат това на светицата.

В житето и има и такъв момент – управителят  Квинтиан на нейната област я изправил на съд. На въпроса му коя е тя, отговорила: Робиня Христова. А вие сте роби  на греха и поклоннци на безчувствени идоли.

Когато Агатия умряла от мъченията, управителят тръгнал да присвои богатството и. По пътя обаче конете му се подплашили и го хвърлили в река, в която се удавил. Християните решили, че това е божието му наказание за мъченическата смърт на Агатия.

В Северозапада в деня на Агатия някога жените почитали мъжете си. Отдавали им чест за здраве и сила. Месели питки, мажели ги с мед и закичвали със здравец. Обичаят е запазен до по-ново време.  Заедно с питката и китката жените поднасяли на мъжете си и чаша червено вино.

Добавете Вашия коментар

TOP